Princis Viljams viesojas Jaunzēlandē

Lielbritānijas princis Viljams ir devies pirmajā oficiālajā ārvalstu vizītē karalienes Elizabetes II uzdevumā un nedēļas nogalē viesojās Oklendā.

Ierodoties Jaunzēlandē, princis stāstīja, ka vēlas uzturēt savas vecmāmiņas parādītos augstos standartus, tomēr atzina, ka viņam vēl daudz kas darāms, lai sasniegtu Elizabetes II līmeni. "Es vēlos spēt izdarīt kaut ko labu un uzturēt augstus standartus tā, kā ceļu rādījusi ir viņa," par savu vecmāmiņu sacīja princis. Vaicāts, vai ir gaidāmas arī citas vizītes Elizabetes II uzdevumā, Viljams par konkrētiem plāniem šajā jomā runāt nevēlējās. "Redzēsim, bet es par to nebūtu tik pārliecināts. Man joprojām ir daudz jāmācās, un apmācība man ir nepieciešama." Kā norāda AFP, par spīti šādai pieticībai, ar publisko runāšanu princim viss ir kārtībā un viņš sacījis to, ko no viņa vēlējušies dzirdēt, piemēram: "Man patīk redzēt ikvienu un redzēt vairāk no Jaunzēlandes, un tas ir lieliski."

Oklendas lidostā princi sagaidīja Jaunzēlandes premjerministrs Džons Kijs un Lielbritānijas karalienes pārstāvis Jaunzēlandē, ģenerālgubernators Anands Satjanands. Tā bija pieticīga sagaidīšanas ceremonija bez pompozuma. Vēlāk uzvedības tonis kļuva vēl atslābinātāks – viņš ikdienišķā apģērbā apmeklēja Īdenpārkas regbija stadionu, kas tiek celts nākamgad gaidāmā Pasaules regbija kausa vajadzībām. Pēc tam viņš devās uz Oklendas ostu, kur burāja ar jahtu, savukārt vēlāk devās vakariņās pie iezemiešiem maoriem. Mazliet nopietnāki uzdevumi viņu gaida šodien, kad princis atklās jauno Jaunzēlandes Augstākās tiesas namu. Pēdējos 150 gadus Jaunzēlandē Augstākās tiesas nav bijis, augstākā apelācijas iestāde ir atradusies Londonā, norāda AP. Tagad šis britu koloniālisma elements tiks likvidēts.

Premjerministrs Dž. Kijs paslavēja karaļnama pārstāvja draudzīgumu. "Viņš ir ļoti jauks jauns cilvēks un ļoti atbrīvots. Viņam ir labas zināšanas par Jaunzēlandi, viņš šeit ir bijis jau iepriekš, un viņam te ir paticis. Domāju, ka viņš ir lielisks karaliskās ģimenes un Lielbritānijas vēstnieks," teica Dž. Kijs.

Pēc Jaunzēlandes oficiālās vizītes noslēgšanas princis tālāk ceļu mēros uz Austrāliju, un tā būs vairāk neformāla trīs dienu vizīte – vecmāmiņas vārdā viņam tur vairs nebūs jārunā.

27 gadus vecais Viljams ir otrais rindā uz Lielbritānijas troni – pirms viņa uz to cerēt var viņa tēvs princis Čārlzs. Viljams ir paņēmis nelielu pārtraukumu savā militārajā karjerā, kas savu augstāko punktu sasniedza pagājušajā nedēļā, kad viņš no sava tēva rokām saņēma žetonu par Karalisko Gaisa spēku helikoptera vadītāja apmācības kursa pabeigšanu.

Svarīgākais