Spānijā mazāk afrikāņu migrantu

Pagājušajā gadā to cilvēku skaits, kas Spānijā nelegāli mēģinājuši iebraukt no Āfrikas, ir samazinājies gandrīz uz pusi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Spānijas iekšlietu ministrs Alfredo Peress Rubalkaba paziņojis, ka pagājušajā gadā Spāniju sasnieguši 7285 migranti, turpretim gadu iepriekš šis skaitlis sasniedzis 13 425. Savukārt to cilvēku skaits, kas nelegāli sasnieguši Kanāriju salas, pērn bijis mazākais pēdējo desmit gadu laikā.

A. P. Rubalkaba domā, ka šo uzlabojumu pamatā ir pastiprināta drošība, repatriācijas programma, kā arī sadarbošanās ar Āfrikas valstīm. Viņš ir skeptisks, ka pie iemesliem būtu pieskaitāmas ekonomiskās nedienas Eiropā. "Finanšu krīzei bija ietekme uz nelegālo imigrāciju no Latīņamerikas, bet to cilvēku skaits, kas mazās laivās Spāniju mēģinājuši sasniegt no Āfrikas, krities policijas darba dēļ, kā arī pateicoties sadarbībai ar tādām valstīm kā Alžīrija, Mauritānija, Senegāla un Mali," viņš teica.

Pagājušajā gadā Spānijai piederošās Kanāriju salas sasniedza 2246 bēgļi, bet 2008. gadā viņu skaits bija 9181. Iepriekšējos gados maršruts no Rietumāfrikas uz Kanāriju salām ir bijis viens no populārākajiem, kuru afrikāņu migranti izmanto mēģinājumos sasniegt Eiropas Savienību, vēsta BBC. Šajā ceļā viņi nereti dodas tam nepiemērotās laivās, un daudzi no ceļiniekiem krastu nesasniedz.