Zemestrīcē cietusī Haiti sāk saņemt palīdzību

© AFP

Baidoties no jauniem pazemes grūdieniem pēc postošās zemestrīces, daudzi Haiti iedzīvotāji pēdējās naktis ir pārlaiduši zem klajas debess. Otrdien notikušajā septiņas balles stiprajā zemestrīcē dzīvību zaudējuši varētu būt vairāki desmiti tūkstoši cilvēku, bet palīdzību nabadzīgā valsts sāka saņemt tikai vakar.

Haiti valdībai papildus nedienas darījis tas, ka pazemes grūdienu dēļ sabrukusi arī parlamenta ēka, sagāzies lielākais cietums un iznīcinātas arī daudzas citas valsts iestāžu ēkas. Valsti ir paralizējis ne tikai dabas katastrofas posts iedzīvotājiem, bet arī valsts pārvaldei, kas pašlaik nav spējīga efektīvi darboties. Pašlaik nav zināms, cik daudz deputātiem un citiem valsts sektorā nodarbinātajiem ir izdevies izdzīvot, vēsta Reuters. Haiti prezidents Renē Prevāls vakar nevarēja sniegt precīzus skaitļus par mirušajiem. „Es nezinu,” viņš sacīja intervijā CNN. Esmu dzirdējis par 30 tūkstošiem līdz 50 tūkstošiem.”

Lai arī kopš zemestrīces ir pagājušas vairākas dienas, vakar daudzi no dabas katastrofas upuriem joprojām tikai gaidīja palīdzību. Portoprinsā ir dzirdami ievainoto vaidi un tuvinieku raudas un lūgšanas. Pilsētas ielās ir redzami daudzu bojāgājušo mirstīgās atliekas, kas ietītas segās un palagos un tiek vestas prom. Sarkanais Krusts paziņojis, ka tam trūkst medikamentu un maisu, kuros ievietot cilvēkus. Organizācija ir lūgusi ārvalstis piešķirt desmit miljonus dolāru palīdzībai. Savukārt ANO pārtikas programma grasās nosūtīt 15 tonnas pārtikas.

Iznīcināta arī daļa valsts slimnīcu, bet ārsti pagaidu ārstniecības iestādēs sniedz palīdzību cilvēkiem ar locekļu lūzumiem un galvas traumām. Tomēr kopumā situācija pašlaik izskatās bezcerīga, un daudzi, kuri pēc notikušā ar traumām nogādāti slimnīcā, tur arī nomiruši. BBC vēstīja par kādu tēvu, kura meita ar lauztām kājām un dziļu brūci galvā guļ uz netīras grīdas tomēr nav, kas viņai palīdzētu. Humānās palīdzības organizācijas Pasaules ārsti (Medecins du Monde) vadītājs Olivjē Bernārs aģentūrai AFP stāstīja, palīdzībai Haiti ir jāsasniedz līdz ceturtdienas vakaram. „Lai varētu glābt dzīvības, ķirurģiskai palīdzībai labākajā gadījumā jābūt pieejamai pirmo 48 stundu laikā,” viņš sacīja.

Daži cilvēki ar kailām rokām vai arī ar tehniskām ierīcēm saviem spēkiem mēģina rakt drupas meklējot cilvēkus, kuri aprakti dzīvi. Braukšana ir apgrūtināta, jo ceļi ir izpostīti, tos bloķē nogāztie koki un gruveši, saziņas pakalpojumi nav pieejami, ir problēmas arī ar elektroenerģijas un ūdens piegādi. Naktī vienīgās gaismas, kas pilsētā redzamas, ir no luksoforiem, kam enerģiju sniedz saules baterijas. Bažas dara arī kriminālā situācija. Vairums policistu ir aizņemti glābšanas darbos vai arī rūpēs par pašu ģimenēm un tiem nav laika patrulēt ielās. Tāpēc situāciju izmanto marodieri. No Haiti galvaspilsētas pāri ir palikuši tikai gruveši. „Mēs vienkārši nezinām, ko darīt,” stāsta ANO miera uzturēšanas spēku dalībnieks no Čīles. „Esam redzējuši, cik postījumi ir lieli, bet nespējam piekļūt visām teritorijām.”

Līdz vakardienai palīdzības piedāvājumus bija izteikušas vairākas valstis. Francijas, Haiti bijušās koloniālās pārvaldītājas ārlietu ministrs Bernārs Kušnē solīja, ka Francijas lidmašīnas evakuēs 60 ievainotos, kuri tiks nogādāti Martinikā ārstēšanai. Palīdzību sola arī ASV, Ķīna un Eiropas valstis, kas uz Haiti grasās nosūtīt situācijas pētniecības un glābšanas vienības ar meklētājsuņiem un smago ekipējumu. ASV prezidents ir sazinājies ar Kanādas, Meksikas, Brazīlijas un Čīles politiķiem, lai vienotos par nepieciešamo palīdzību, tomēr viņam neesot bijis iespējams sazvanīt Haiti prezidentu - tā paziņojis Baltais nams. Vašingtona arī paziņojusi par 3500 karavīru un 2200 jūras kājnieku nosūtīšanu uz Haiti, lai palīdzētu glābšanas darbos. Pirmās karavīru vienības ieradās vakar vakarā. Citas valstis ir solījušas nosūtīt teltis, ūdens attīrīšanas ierīces un telekomunikāciju komandas, kas atjaunotu sakarus.

Haiti ir Rietumu puslodes nabadzīgākā valsts. Pēdējo gadu laikā ir pasliktinājusies gan tās politiskā stabilitāte, gan infrastruktūra. Lai arī Haiti ir lauksaimnieciska zeme, 50 procentus nepieciešamās pārtikas tā importē. Valsts ir izcirtusi mežus, kas ir izraisījis vietējā klimata izmaiņas un izraisījis vairākas postošas katastrofas pēdējo gadu laikā. Problēmas sagādā arī pārapdzīvotība, kas īpaši jūtama ir Portoprinsā.

Svarīgākais