Islandieši iebilst pret kompensāciju plānu

Gandrīz viena ceturtā daļa Islandes iedzīvotāju ir parakstījuši petīciju, kurā iebilst pret valdības plāniem kompensēt zaudējumus, ko ārvalstnieki guva pēc valsts banku sabrukuma.

Likums, ko pieņēmis Islandes parlaments, paredz piešķirt 3,8 miljardus eiro lielu kompensāciju britiem un nīderlandiešiem, kuri zaudēja naudu pēc tam, kad 2008. gadā bez rezultātiem beidzās diplomātiskais strīds par noguldītāju kompensācijām. Petīcijā valsts prezidents Olafs Ragnārs Grimsons tiek aicināts izmantot savas veto tiesības, lai bloķētu likumu, kas kompensācijas paredz, kā arī pieprasīts rīkot referendumu šajā jautājumā.

Runa ir par bankas Landsbanki internetā piedāvāto ieguldīšanas programmu Icesave, kas piedāvāja augstas procentu likmes. Pēc banku krīzes sākās strīds, ka 2008. gada nogalē 400 tūkstoši nīderlandiešu un britu noguldītāju sešas līdz astoņas nedēļas nevarēja izņemt savus ietaupījumus no nedienu piemeklētās islandiešu bankas, lai arī citiem bankas klientiem šādas iespējas ar zināmiem ierobežojumiem tomēr tika dotas. Sākotnēji Islande, Nīderlande un Lielbritānija pērnā gada augustā panāca vienošanos, tomēr pēc tam Islande dokumentam pievienoja grozījumus, kurus noraidīja abas pārējās valstis. Nācās izstrādāt jaunu vienošanos, kuru nu pieņēmis arī Islandes parlaments, tomēr šis likums vēl ir jāparaksta valsts prezidentam. Jaunā vienošanās paredz, ka kompensācijas, kuru apmērs ir 40 procenti no valsts kopprodukta, tiks izmaksātas pakāpeniski līdz 2024. gadam, vēsta BBC.

Kompensāciju likumu atbalsta arī valdība, kas bija draudējusi atkāpties, ja parlaments šo dokumentu nepieņems. "Likuma apstiprināšana ir labākais risinājums un palīdzēs izvairīties no vēl lielākiem ekonomiskiem zaudējumiem," sacīja finanšu ministrs Steingrimurs Sigfusons.

Pagājušā gada augustā veiktas aptaujas dati vēsta, ka 70 procenti islandiešu iebilst pret kompensācijām banku klientiem. Savukārt tagad petīciju, kas iesniegta valsts prezidentam, ir parakstījuši vairāk nekā 56 tūkstoši cilvēku, kas ir apmēram 23 procenti no vēlētājiem. Islandieši pret valsts gatavību kompensēt zaudējumus iebilst, jo neuzskata, ka nodokļu maksātājiem ir jāsedz banku neapdomīgas darbības dēļ radušies zaudējumi. Viens no petīcijas parakstu vākšanas kampaņas rīkotājiem Magnuss Arni Skulasons paziņojis, ka zaudējumu atmaksas apjoms ir līdzvērtīgs naudas summai, par kuru sešus mēnešus var darbināt valsts veselības nozares finansēšanu. Valdības piesolīto kompensāciju maksimālais apjoms ir 12 tūkstoši eiro vienam cilvēkam.

Islandē ir 320 tūkstoši iedzīvotāju.

Pasaulē

NATO būtiski jāpastiprina savas aizsardzības spējas un jāpalielina kaujas brigāžu skaits no 82 līdz 131, kā arī jāizveido jauni korpusi un divīzijas, kuru skaitam vajadzētu palielināties no 24 līdz 38, un tas ir tikai minimālo prasību izpildei, raksta izdevums “Defense Express”.

Svarīgākais