Zviedrijā šaus vilkus

Zviedrijas parlaments pirmo reizi pēdējo 45 gadu laikā nolēmis, ka valstī ir par daudz vilku, un medniekiem ir dots laiks līdz februārim, lai to skaitu samazinātu.

Parlaments medniekiem ir atļāvis nogalināt 27 vilkus. Pirmajā dienā varētu būt izmantota jau vairāk nekā puse kvotas, jo saņemtas ziņas, ka nošauti vismaz 18 pelēči. Vilku medības ir atļautas līdz 15. februārim, vēsta BBC. Pēc tam sākas vilku pārošanās sezona.

Šaušanā piedalīties ir pieteikušies apmēram 10 000 mednieku. Noteikumi paredz, ka tiem par katru nogalināto vai ievainoto vilku ir jāziņo varasiestādēm, lai tās varētu uzturēt statistiku.

Par spīti daudzajiem ierobežojumiem, kas regulē dzīvnieku medības, Zviedrijas Dabas aizsardzības biedrība ir paudusi skepsi par vilku medībām. Tā uzskata, ka Zviedrijas vilku populācija vēl aizvien nav sasniegusi dabiskajam līdzsvaram nepieciešamo skaitu, tādējādi medības ir pretrunā ar Eiropas Savienības regulām. Biedrība solījusi Eiropas Komisijai iesniegt sūdzību par šo situāciju.

Savulaik vilki Skandināvijā tika teju vai pilnībā izskausti, bet pagājušā gadsimta 70. gados tika pieņemti likumi, kas vilku medības aizliedz. Zviedrija kopā ar Norvēģiju ir ieguldījusi pūles, lai panāktu, ka vilki pierobežas mežos atkal parādās. Kad 2001. gadā Norvēģija dažus no vilkiem izšāva, jo tie bija savairojušies pārāk daudz, Zviedrija protestēja. Savukārt tagad Zviedrijas parlaments ir atzinis, ka valstij vajag ne vairāk par 210 vilkiem. Pēc Zviedrijas vides aizsardzības aģentūras datiem, šāds vilku skaits valsts mežos bija pērn, savukārt kopš tā laika vairāk nekā 20 vilku pāriem ir dzimuši mazuļi.

Zviedrijas Mednieku asociācijas pārstāvis Gunārs Glērsons stāsta, ka medniekiem pelēčus medīt visvieglāk ir tad, ja ir sniegs, jo tas palīdz saskatīt viņu pēdas. Ja sniega nav, viņš šaubās, vai mednieki spēs izmantot visu kvotu.