Krievijā paaugstina degvīna cenu

Alkoholisko dzērienu cienītājiem Krievijā jaunais gads ir pienācis ar galvassāpēm — ir krietni palielināta cena par degvīnu. Šī ir daļa no prezidenta Dmitrija Medvedeva iniciatīvas cīņā pret alkoholismu.

Puslitrs lētākā šņabja tagad nedrīkst maksāt mazāk par 89 rubļiem jeb 1,49 latiem — tā ir noteicis alkohola tirdzniecības regulators. Tomēr gatavojoties Jaunā gada sagaidīšanai, Maskavas lielveikalos bija plašs luksusa marku degvīna piedāvājums, kura cena par vairāk nekā desmit reizēm pārsniedza jauno minimumu, vēsta Reuters. Tomēr citviet pudele lētākā degvīna maksāja 51 rubli. Līdz šim par vidējo algu 18 702 rubļiem (312 latiem) varēja nopirkt 366 pudeles lētākā šņabja, bet tagad — tikai 210. cenas pacelšana ir sāpīga arī tāpēc, ka svētki vēl nav galā — priekšā ir pareizticīgo Ziemassvētki.

Ar plašo alkohola patēriņu Krievijā ir mēģinājuši cīnīties gan Padomju Savienības, gan Krievijas Federācijas līderi, tomēr bieži vien tas nav nesis vēlamos augļus. Piemēram, Mihaila Gorbačova 1985. gadā sāktā kampaņa, krietni samazinot alkoholisko dzērienu pieejamību izraisīja nelegāla un sliktas kvalitātes alkohola ražošanas pieaugumu, turklāt šie centieni krietni iedragāja M. Gorbačova popularitāti.

Pagājušā gada augustā D. Medvedevs paziņoja, ka bijis pārsteigts uzzinot, ka ikviens Krievijas iedzīvotājs gadā patērē vidēji 18 litrus tīra alkohola un pavēlēja pieņemt stingrus mērus cīņai pret dzeršanu. Kopš tā laika Krievijā akcīzes nodoklis alum ir trīskāršots, kā arī ieviesti stingrāki alkohola tirdzniecības ierobežojumi. Grādīgos dzērienus vairs nedrīkst pārdot kioskos uz ielas. Varasiestādes plāno paaugstināt nodokļus arī degvīnam.