Pazūd 14 gadus vecā nīderlandiešu burātāja

© Scanpix

Nīderlandiešu jauniete Laura Dekere, kura vēlas kļūt par jaunāko cilvēku, kas apbraucis apkārt pasaulei, kopš piektdienas atrodas bezvēsts prombūtnē.

Meitenes laiva stāv noenkurota piestātnē. Izskatās, ka sava tēva māju viņa ir atstājusi viena pati. Pašlaik policijai nav bijis pamata ierosināt krimināllietu, tomēr atbildīgās varasiestādes ir paudušas satraukumu par šādu pavērsienu. Policija ir brīdinājusi tuvējās lidostas, jo iespējams, ka viņa mēģina aizbēgt ar lidmašīnu.

Kopš rudens L. Dekere atrodas valsts aizgādībā. Tiesa vecākiem uz laiku atņēma vecāku pilnvaras, jo viņi nebija likuši šķēršļus meitenes plāniem vienatnē burāt apkārt pasaulei. Viņas tēvs Diks Dekers bija atbalstījis meitenes mēģinājumu uzstādīt jaunu pasaules rekordu, savukārt māte bija paudusi nelielas bažas. Valsts aizbildniecība meitenei bija noteikta līdz nākamā gada jūlijam, tomēr viņai arī līdz tam laikam bija atļauts dzīvot kopā ar tēvu, kā tas bijis līdz tam.

Meitene ceļojumu sākt bija grasījusies septembrī, bet Utrehtas tiesa paziņoja, ka ceļojums jaunietei ir pārlieku bīstams. Viņa savā astoņus metrus garajā laivā bija iecerējusi apkārt pasaulei apbraukt divu gadu laikā. Pašlaik jaunākais cilvēks, kurš vienatnē apkuģojis apkārt zemeslodei, ir 17 gadu vecais brits Maikls Perhams, kurš ceļojumu noslēdza šā gada augustā. Viņš uzvarēja Zaku Sanderlendu, kurš ir mazliet vecāks un rekordu bija uzstādījis sešas nedēļas iepriekš. M. Perhams 45 000 kilometru bija veicis deviņu mēnešu laikā.

Kad tiesa ieplānoto ceļojumu aizliedza, L. Dekeres pārstāve sacīja, ka meitene par šādu iznākumu ir apbēdināta, tomēr ir gatava ceļojumā doties un rekordu uzstādīt nākamajā gadā. Meitene gan arī bija izteikusies, ka gadījumā, ja Nīderlande viņai neļaus burāt, viņa mēģinās ceļot no Jaunzēlandes – viņai ir gan Nīderlandes, gan Jaunzēlandes pilsonība. Nīderlandes laikraksts De Volkskrant vēsta, ka L. Dekere no bankas konta pirms dažām izņēmusi vairākus tūkstošus dolāru lielu naudas summu, bet policija šīs ziņas nekomentē.

L. Dekere ir dzimusi uz jahtas laikā, kad viņas vecāki bija devušies septiņus gadus ilgā ceļojumā pa pasauli. Viņa ar burāšanu nodarbojas kopš sešu gadu vecuma, bet kopš desmit gadu vecuma kuģo vienatnē.