Nozagts Aušvicas koncentrācijas nometnes uzraksts "Darbs dara brīvu"

Nozagts bēdīgi slavenais uzraksts "Arbeit macht frei" ("Darbs dara brīvu"), kas atradās pie ieejas nacistu izveidotajā Aušvicas koncentrācijas nometnē, piektdien ziņo policija.

"Zīme tika nozagta ap plkst.6.00 (plkst.7.00 pēc Latvijas laika). Policijas suns jau ir uz zagļu pēdām," Polijas radiostacijai "Trojka" norādīja likumsargu pārstāvis.

Savukārt memoriāla pārstāvis Jaroslavs Mensfelds norādīja, ka zagļi "apgānījuši vietu, kur tika noslepkavots vairāk nekā viens miljons cilvēku. Tas ir apkaunojoši".

Lai arī kurš to izdarīja, zaglim bija jāzina, ko viņš ņem un kā to izdarīt, piebilda Mensfelds.

No dzelzs izkalto uzrakstu nebija grūti noāķēt no lielajiem ieejas vārtiem, "taču bija jāzina, kā", atklāja muzeja pārstāvis.

Policija par notikušo sākusi izmeklēšanu.

Nakts laikā bijušās koncentrācijas nometnes teritorija ir slēgta un tā tiek apsargāta. Policija tagad pārbauda novērošanas kameru ierakstus.

Kā atklāja Mensfelds, šis ir pirmais nopietnais zādzības gadījumos Aušvicā, kur saskaņā ar pieejamajiem dokumentiem gāja bojā 1,1 miljons cilvēku.

No tiem aptuveni viens miljons bija Polijas un citu valstu ebreji. Daudzi nomira no pārlieku smagā darba, citi no bada un slimībām, bet lielākā daļa - gāzes kamerās.

Tā ir viena no sešām nāves nometnēm, kas Otrā pasaules kara laikā tika izveidota Polijas teritorijā.

Svarīgākais