Huseina atbalstītāji vēlas tiesāt Blēru

© Scanpix/AFP

Gāztā Irākas diktatora Sadāma Huseina advokāti ir pieprasījuši Anglijas ģenerālprokuroram atļauju sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Lielbritānijas premjerministru Toniju Blēru, jo uzskata, ka viņa paustās idejas par iebrukumu Irākā ir pretrunā ar Ženēvas konvenciju.

Džovanni di Stefano, kurš tiesā pārstāv bijušo Irākas premjerministra vietnieku Tariku Azīzu, ir iesniedzis Lielbritānijas valdības galvenajam juridiskajam padomniekam pieprasījumu dot atļauju T. Blēra kriminālvajāšanai. Dž. Di Stefano pārstāvētais juridisko pakalpojumu uzņēmums Studio Legale Internazionale aizstāvēja arī bijušo Irākas prezidentu Sadāmu Huseinu, kurš tika gāzts 2003. gadā ASV vadīta iebrukuma laikā. Šo operāciju ar atbalstīja arī Lielbritānija, kuras premjerministrs tanī laikā bija T. Blērs.

Pieprasījumu kriminālvajāšanas atļaujai Dž. Di Stefano iesniedzis, jo intervijas laikā BBC T. Blērs izteicies, ka būtu atbalstījis iebrukumu Irākā arī ja zinātu, ka tās rīcībā nav masu iznīcināšanas ieroču - iebrukuma laikā pieņēmums par Irākas ieročiem tika izmantots par galveno argumentu operācijas pamatojumam. Ekspremjers teica, ka arī bez ieročiem S. Huseina režīms bijis drauds reģionam.

Šo izteikumu juridisko pakalpojumu uzņēmums izmanto, lai paziņotu, ka T. Blērs pārkāpis Ženēvas konvenciju, jo viņa atbalstītā kampaņa nav bijusi militāri nepieciešama un tai nav bijis pamatojuma.

Dž. Di Stafano stāsta, ka viņa aizstāvamais T. Azīzs „ir tikai viens no miljoniem cilvēku, ko ietekmēja Blēra un citu rīcība”, un tamdēļ viņš vēlas, lai atbildīgie par iebrukumu Irākā atbildētu. Arī vadošs starptautiska līmeņa advokāts Filipe Sendss laikrakstam The Sunday Herald atzina, ka ar saviem izteikumiem T. Blērs sevi ir pakļāvis juridiskam riskam. „Tas, ka T. Blēra politika nebija balstīta faktos un juridiskās normās, viņu vēl vairāk pakļaus tiesiskām grūtībām,” sacīja advokāts.