Austrālija Japānai liek apturēt vaļu medīšanu

Austrālija ir solījusi vērsties pret Japānu, ja tā turpinās vaļu medību izpētes programmu, kuras laikā ik gadus tiek nogalināts apmēram tūkstoš vaļu.

Austrālijas premjerministrs Kevins Rads šo jautājumu juridiskā kārtā risināt draudēja pēc tam, kad Japānas ārlietu ministrs Katsuja Okada bija paziņojis, ka Japānai nav plānu pārtraukt vaļu medības Antarktikā. „Mēs nepieņemam Japānas tā dēvētās zinātniskās vaļu medības,” intervijā Austrālijas radiostacijai Fairfax sacīja K. Rads. „Ja mēs šo jautājumu nespēsim atrisināt diplomātiski, izmantosim starptautiskos juridiskos līdzekļus. Jau iepriekš esmu teicis, ka to es domāju nopietni.”

Lai arī kopš 1986. gada vaļu medīšana komerciāliem nolūkiem ir aizliegta, šos dzīvniekus medīt drīkst gadījumā, ja tā ir daļa no zinātniskas programmas. Gaļa, kas netiek izmantota zinātniskajos pētījumos, tiek pārdota patērētājiem Japānā, un programmas kritiķi uzskata, ka tieši gaļas tirdzniecība ir iemesls, kāpēc šī programma vispār pastāv.

Šonedēļ Austrālijas raidsabiedrība ABC pārraidīja interviju ar Japānas ārlietu ministra K. Okadu, kurš sacīja, ka ekspedīcijas vaļu medīšanai turpināsies. „Neuzskatām, ka pašlaik ir nepieciešams pārskatīt mūsu politiku,” teica ministrs. „Mums vajadzētu par šo jautājumu diskutēt bez emocijām un pavisam mierīgi.” Viņš aizstāv vaļu medību programmu, jo šīs gaļas patērēšana esot daļa no Japānas kultūras. Ministrs teica, ka saprastu aicinājumus pārtraukt vaļu nogalināšanu, ja šie dzīvnieki būtu apdraudēti, „bet šis nav tas gadījums”. Kā norāda ABC, šie izteikumi nozīmē, ka Japāna vairs neatsaucas uz zinātnisko programmu kā medību ieganstu.

Austrālija arī iepriekš ir draudējusi pret Japānu vērsties juridiskiem līdzekļiem. Pirms diviem gadiem tā uz Antarktiku nosūtīja divus kuģus, kuru apkalpes uzdevums bija sekot Japānas vaļu zvejnieku kuģiem un filmēt un fotografēt to personāla rīcību, lai šos materiālus pēc tam izmantotu kā pierādījumus. Tomēr līdz šim draudus par tiesāšanos Austrālija nav pildījusi. Opozīcijas partijas valdību vaino pasivitātē un norāda, ka šādā veidā Austrālija būtībā ir devusi zaļo gaismu vaļu medībām. „Rada kungam ir jāpaziņo, vai viņš pildīs savu priekšvēlēšanu solījumu vērsties pret Japānu Starptautiskajā tiesā, bet, ja viņš to nedarīs, viņam jāpaskaidro, kāpēc,” sacīja opozīcijas politiķis Gregs Hants.

Jūnijā Austrālija un Jaunzēlande paziņoja, ka abas valstis nākamgad sāks nenāvējošu vaļu pētniecības programmu, lai pierādītu, ka pētniecības darbs ir iespējams arī šos dzīvniekus nenogalinot. Japāna ik gadus uz Antarktiku nosūta floti, kas nogalina simtiem vaļu. Šī komanda medībās dosies pēc dažām dienām. Tās darbu traucē arī dabasdraugu organizācijas.

Svarīgākais