Īrijas nākamā gada budžetā samazinātas algas un pabalsti

Īrijas nākamā gada budžeta izdevumi ir samazināti par vairāk nekā četriem miljardiem eiro. Ietaupīšana notikusi uz valsts iestādēs nodarbināto algu un sociālo pabalstu samazinājuma rēķina, savukārt nodokļi nav palielināti.

Apmēram vienai piektdaļai no Īrijā nodarbinātajiem cilvēkiem — 400 tūkstošiem valsts pārvaldē strādājošo — algas tiks samazinātas par pieciem līdz 15 procentiem, vēsta AP. Algu samazinājums par vienu miljardu eiro un pabalstu samazinājums par 760 miljoniem eiro izraisījis arodbiedrību un opozīcijas partiju deputātu protestus. Tomēr sagaidāms, ka budžets parlamentā tomēr tiks pieņemts.

Finanšu analītiķi par spertajiem sāpīgajiem soļiem valdību ir uzteikuši, jo šis ir veids, kādā ir iespējams mazinās budžeta deficītu, kas sasniedzis turpat 12 procentus no iekšzemes kopprodukta, vēsta Reuters. Tomēr analītiķi brīdina, ka finanšu ministrs Mraiens Lenihans ir pārāk optimistisks, sakot, ka šis ir pēdējais no sarežģītajiem budžetiem. Valdība iepriekš bija izteikusies, ka arī 2011. un 2012. gada budžetā nāksies tēriņus samazināt par četriem miljardiem eiro.

Īrijā, līdzīgi kā Latvijā, ekonomiskās nedienas izraisījis nekustamā īpašuma burbuļa plīsums. Krīzes sekas ir bezdarba dubultošanās pēdējo 18 mēnešu laikā un dzīvokļu cenu kritums uz pusi laikā, kad daudzām ģimenēm ir grūtības atmaksāt augstos hipotekāros kredītus.

Jaunajā budžetā ir iekļauts 15 eirocentu nodoklis par tonnu oglekļa izmešu. Tas ievadada arī pāreju uz vienkāršāku ieņēmumu nodokļu sistēmu. Savukārt uzņēmumu nodokļu sistēma, kas pēdējo desmit gadu laikā Īrijai ir piesaistījusi daudz ārvalstu investoru, paliks nemainīga. Algas tiks samazinātas arī valsts augstākajām amatpersonām — piemēram, premjerministra atalgojums saruks par 20 procentiem. Valsts maksātās pensijas samazinātas netiks. Tiks samazināts akcīzes nodoklis alum un citiem alkoholiskajiem dzērieniem, no 21,5 procentiem uz 21 procentu samazināts tiks arī pievienotās vērtības nodoklis.

Svarīgākais