Neveiksmīgs Krievijas raķetes izmēģinājums

© AP

Krievijas starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājuma kārtējā neveiksme bija vērojama arī Norvēģijā, kur nakts debesīs varēja vērot spožu spirālveida gaismu.

Trešdien Baltajā jūrā notikušais raķetes Bulava izmēģinājums bija septītais neveiksmīgais, vēsta aģentūra RIA Novosti. Aizsardzības ministrijas izplatītajā paziņojumā teikts, ka raķetes palaišanas pirmās divas pakāpes noritējušas bez starpgadījumiem, bet trešajā pakāpē notikusi tehniska kļūda.

Krievija par raķetes izmēģinājumu paziņoja pēc tam, kad Norvēģijas ziemeļu pilsētā Tromsē vairākus simtus kilometru no palaišanas vietas debesīs tika novērota noslēpumaina spirālveida gaisma. Norvēģijas masu saziņas līdzekļi vēstīja, ka redzamā ir raķete, kas iegriezusies pēc neveiksmīga starta, tomēr vietējie iedzīvotāji pieļāva, ka tas varētu būt nezināms lidojošs objekts vai meteorīts, vēsta BBC.

Krievija vēlas no zemūdenes palaižamo raķeti līdz ar sauszemes raķeti Topoļ padarīt par savu kodolbruņojuma kodolu. No 12 izmēģinājumiem tikai pieci ir bijuši veiksmīgi.

Iepriekšējais neveiksmīgais starts bija jūlijā, kad raķete uzsprāga, jo kļūme to piemeklēja jau palaišanas pirmajā pakāpē. Pēdējais izmēģinājums tika atlikts jau vairākas reizes.

37 tonnas smagā un 12 metrus garā Bulava varēs nest līdz desmit kodolgalviņām, kurām katrai var ieprogrammēt individuālu mērķi, sasniegt teritoriju 8000 kilometru atstatu un, kā sola Krievija, tās neapturēs neviena pretraķešu sistēma. Bulava raķetes tiks izvietotas uz Borejas tipa atomzemūdenēm. Šīs zemūdenes Krievija ir izstrādā līdztekus jaunajai raķetei.

Svarīgākais