Šī diena vēsturē: Aukstā kara beigas

© Scanpix

Pirms 20 gadiem, 1989. gada 3. decembrī ASV un PSRS līderi Maltras konferences noslēgumā paziņoja par Aukstā kara beigām.

Abu lielvalstu vadītāji — Džordžs Bušs vecākais un Mihails Gorbačovs tikās uz padomju kruīza kuģa Maksims Gorkijs. Viņi vienojās par karaspēka un ieroču arsenāla samazināšanu Eiropā. „Es pārliecināju ASV prezidentu, ka nekad nesākšu karsto karu pret ASV,” pēc tikšanās sacīja M. Gorbačovs. Savukārt viņa amerikāņu kolēģis teica, ka „mēs noturīgu mieru un austrumu — rietumu partnerību varam pārvērst par ilgstošu sadarbību”.

Paziņojums par aukstā kara beigām tika panākts Maltas galotņu tikšanās laikā, kas notika laikposmā no 2. līdz 3. decembrim. Kā vēsta BBC, šī sanāksme ir svarīgākais šāda veida pasākums kopš Jaltas konferences 1945. gadā, kad Vinstons Čērčils, Josifs Staļins un Franklins Rūzvelts vienojās par pēckara kārtību Eiropā. Lai arī politiķu sarunās daudz konkrētu vienošanos nebija, tomēr Maltas sanāksme tiek uzskatīta par Aukstā kara oficiālajām beigām.

Tanī laikā Eiropā jau bija notikušas pamatīgas pārmaiņas, kas iezīmēja padomju ietekmes aizvien lielāku sarukumu. Ungārija bija atvērusi robežas ar Rietumiem, Berlīnes mūris bija kritis, kritusi bija arī Čehoslovākijas valdība.

„Pasaule noslēdz vienu ēru un sāk citu. Mēs esam gara ceļa sākumā, kas ved uz miera laikmetu,” teica M. Gorbačovs. „Vardarbības, neuzticēšanās, psiholoģiskas un ideoloģiskas cīņas draudiem ir jāpaliek pagātnē.”

Politiķu sarunas gan ietekmēja stiprie vēli, kuru dēļ ASV prezidents nevarēja atstāt savu kuģi Marsaxlokk Bay. Krievu kuģis Maksims Gorkijs atradās mierīgākos ūdeņos, tomēr tā apkalpei ilgi nācās gaidīt, līdz beidzot Dž. Bušs varēs uzkāpt uz tā klāja. Aizkavēšanās dēļ tika atceltas arī ieplānotās pusdienas.

Pirms Maltas tikšanās abas lielvalstis bija noslēgušas virkni līgumu par ieroču samazināšanu — 1979. gadā tika parakstīts līgums SALT II, kas ierobežoja stratēģisko kodolieroču ražošanu, bet 1987. gadā — vidējas darbības rādiusa kodolieroču līgums. 1991. gadā abi prezidenti parakstīja Stratēģisko ieroču samazināšanas līgumu SART.

Lai arī M. Gorbačovs rietumos tiek uzskatīts par varoni, tomēr PSRS iekšienē reformas un aizvien sliktākā ekonomiskā situācija 1991. gadā noveda pie M. Gorvačova atkāpšanās un savienības sabrukuma.