Izmeklē daudzmiljardu krāpšanu, pārdodot siltumnīcas efektu radošo gāzu izmešu kvotas

Virknes valstu varas iestādes izmeklē nodokļu afēru par miljardiem dolāru saistībā ar siltumnīcas efektu radošo gāzu izmešu kvotu pārdošanu.

Virknes valstu varas iestādes izmeklē nodokļu afēru par miljardiem dolāru saistībā ar siltumnīcas efektu radošo gāzu izmešu kvotu pārdošanu. Krāpniekiem afēru izdevies īstenot, izmantojot Dānijas kvotu reģistra datu bāzi, vēsta aģentūra Itar – Tass, atsaucoties uz laikrakstu „Ekstra Bladet”. Svarīgākais ir, ka dāņu reģistrs ir pakļauts šīs Valsts Klimata un enerģētikas ministrijas Enerģētikas pārvaldei un ir lielākais pasaulē pēc dosjē daudzuma.

Šī iemesla dēļ kvotu īpašniekiem Dānijā reģistrācijas procedūra prasa tikai dažas dienas (citās valstīs procedūra aizņem līdz trim mēnešiem) un ir vieglāk noslēpt datus par sevi.

Tagad Dānijas reģistrā ir atklātas personas un uzņēmumi ar viltotām adresēm. „Mums nav iespēju pārbaudīt visas adreses,” – attaisnojoties paziņojusi pārvaldes vadītāja Anna Grēta Hortkere. Pēc visa spriežot, nauda tika „nozagta” sarunu laikā par kvotu pārdošanu, turklāt blēži izmantoja shēmu, dēvētu par „PVN karuseli”.

Vērienīgā izmeklēšana sākās Lielbritānijā, kur afēras ar PVN apjoms veidoja 8,23 miljardus sterliņu mārciņu. Izmeklēšanas ietvaros britu policisti jau ir arestējuši 9 cilvēkus.

Ir vērts atzīmēt, ka pēdējos gados strauji pieaug siltumnīcas efektu radošo gāzu izmešu kvotu pārdošanas tirgus. Tā vērtība šogad, saskaņā ar prognozēm, sasniegs 675 miljardus ASV dolāru. Runa ir par starptautisko likumdošanu, saskaņā ar kuru katrai valstij ir tiesības uz noteiktu daudzumu siltumnīcas efektu radošo gāzu izmešu. Valstis, kuras nav pilnībā izmantojušas savas tiesības, var pārdot to atlikušo daļu citām valstīm, kuras pārsniedz savas izmešu kvotas.

Svarīgākais