Pēc gada Rīgā būs jauni trolejbusi

© F64 Photo Agency

Palielinājies pasažieru skaits un gandrīz pusei mašīnu beidzas ekspluatācijas termiņš, tāpēc SIA Rīgas satiksme pērk 125 jaunus trolejbusus, kas izmaksās 131,8 miljonus eiro.

Rīgas satiksme (RS) no Čehijas uzņēmuma Škoda Electric iegādāsies 125 jaunus 18 metru garus trolejbusus Škoda 27 TR, un līguma kopējā summa ir 131,8 miljoni eiro (92,6 miljoni latu). RS valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens informēja, ka trolejbusus pirks uz nomaksu, samaksu veicot astoņu gadu laikā no piegādes brīža, kā arī skaidroja, ka ik gadu RS budžetā 20% no apgrozījuma paredzēti kredītsaistību apkalpošanai. 2014. gadā RS beigs apmaksāt 350 autobusu iegādi, līdz ar to papildu slogs neradīšoties. Izdevīgi esot arī nomaksas noteikumi, ko apliecināja Škoda Electric tirdzniecības vadītājs Petrs Kasenčaks: «Pasūtītājam nav papildu izdevumu, lai iegūtu kredītu. Finansējums nāk no trolejbusu piegādātāja, un 2,2% gadā, manuprāt, ir izdevīgi.»

Pēdējo trīs gadu laikā pasažieru skaits trolejbusos palielinājies par gandrīz diviem miljoniem. RS Informācijas centrs regulāri saņem sūdzības par pārpildītiem trolejbusiem, tādēļ risinājums rasts lielākas ietilpības transportlīdzekļos. Pašlaik RS ir 267 trolejbusi, no kuriem ekspluatācijas termiņš beidzies 66 un tuvāko sešu gadu laikā beigsies vēl 62 transportlīdzekļiem. Lai arī ekspluatācijas laiks ir 12 gadu, vecākais RS trolejbuss ir 25 gadus vecs.

Jauno, ar dīzeļdzinējiem aprīkoto trolejbusu priekšrocība ir iespēja veidot savienojumus un pagarināt trolejbusu līnijas. Visus jaunos transportlīdzekļus aprīkos ar dīzeļģeneratoriem, kondicionēšanas iekārtām, elektronisko norēķinu sistēmu, monitoriem, video novērošanu, pasažieru skaitīšanu, apkopei nepieciešamajām rezerves daļām un citu aprīkojumu. Pirmie trolejbusi Rīgas ielās parādīsies pēc 12 mēnešiem, savukārt visu Škoda 27 TR piegāde notiks piecu gadu laikā, informēja RS Klientu apkalpošanas un komunikācijas daļas vadītājs Viktors Zaķis.

Latvijā

Tā dēvētās nodokļu reformas ietvaros par vienu procentu punktu tika samazinātas iemaksas banku pārvaldītajos pensiju otrā līmeņa fondos. Šis viens procentu punkts tiks novirzīts valsts pārvaldītajā pirmajā pensiju līmenī. Tā kā šī pārbīde noteikta uz četriem gadiem, tad tiek lēsts, ka šajā laikā bankas nesaņems 616 miljonus eiro.

Svarīgākais