Bērni rada jaunus e-talona dizainus, sācies balsojums par labāko

© Publicitātes foto

«Katru dienu braucu ar sabiedrisko transportu, bet līdz šim nebiju aizdomājusies, cik laika un pūļu prasa to kopšana, remontēšana, lai pasažieriem allaž būtu iespēja pārvietoties komfortablā autobusā, trolejbusā vai tramvajā,» pēc viesošanās Rīgas satiksmes 5. tramvaju depo akcentē Beatrise.

Pēc ekskursijas viņa un vēl vairāki bērni un pusaudži iespaidus par ciemošanos depo pārvērta krāšņos zīmējumos. Labākais no tiem decembrī rotās dzeltenos etalonus.

Tradīciju reizi gadā uz etalona izvietot bērnu zīmējumus Rīgas satiksme iedibināja 2010. gadā, kad par labāko zīmējumu interneta mājaslapas apmeklētāji atzina Vinetas Siliņas zīmēto zemās grīdas tramvaju, 2011. gadā Kristofera Krūmiņa zīmēto tramvaju, bet pērn etalona dizaina zīmēšanas konkursā uzvarēja Katrīna Vasiļjeva, kas atainoja Rīgas satiksmes transportlīdzekļus.

Ik gadu jauns zīmējums

«Etalona dizains mainās divas reizes gadā. Vienreiz uz tā ir redzama kāda fotogrāfija, otrreiz tas tiek izgatavots ar kāda bērna zīmējumu,» stāsta Rīgas satiksmes pārstāve Baiba Bartaševiča. Šogad mākslinieku ādā iejutās bijušie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas pacienti, kas vienlaikus vēlējās atbalstīt labdarības akciju Saulainas dienas, kas pašlaik par prioritāti izvirzījusi minētās nodaļas rekonstrukciju, kam nepieciešami 700 000 latu.

Iepazīst depo darbību

«Puse no vajadzīgās summas savākta. Iespējams, nākamgad varēsim uzsākt darbus, jo nodaļai, kur vērienīgs remonts pēdējo reizi noticis 90. gadu beigās, vizuālas pārmaiņas ir ļoti vajadzīgas. Ārstēšanās process pacientiem ilgst pat gadiem, un nodaļa bērniem un viņu vecākiem kļūst par otrajām mājām. Nenoliedzami, patīkama vide palīdz justies labāk un veicina ātrāku atveseļošanos, tāpēc mēs esam apņēmības pilni pēc iespējas ātrāk sākt rekonstrukciju,» uzsver Bērnu slimnīcas fonda pārstāve Liene Dambiņa. Viņa arī pauž cerību, ka bijušajiem nodaļas pacientiem dalība Rīgas satiksmes etalona dizaina zīmēšanas konkursā un sarūpētā ekskursija izvērtīsies par patīkamu piedzīvojumu. Un tā arī bija. Vispirms bērni klātienē aplūkoja, kā tiek organizēti ikdienas darbi 5. tramvaju depo – izgatavotas rezerves daļas, mazgāti un uzkopti tramvaji. Vislielāko interesi, it īpaši puikām, radīja iespēja apskatīt tramvaja vadītāja kabīni, arī redzētais smēdē, kur top dažādas sabiedriskajam transportam nepieciešamas detaļas, neatstāja vienaldzīgus ne bērnus, ne viņu vecākus. Bet pēc ekskursijas bērni mākslinieka Jāņa Anmaņa vadībā radīja zīmējumus par tēmu Rīgas satiksmei 10 gadu un iespaidiem no pastaigas pa depo.

Rada pavasara tramvaju

«Man bija pārsteigums, ka daļa sabiedriskā transporta detaļu top tepat uzņēmumā, turklāt to izveidē tiek ieguldīts liels roku darbs,» uzsver Beatrise, kas zīmēšanas konkursā nolēma startēt ar zīmējumu, kur attēlots sabiedriskais transports ar neierastiem dizaina elementiem. «Zīmēju jau kopš agras bērnības, un nekad, pirms sāku zīmēt, man nav skaidras vīzijas, kāds būs rezultāts. Viss top mirkļa iespaidā,» stāsta Beatrise. Arī citi Rīgas satiksmes viesi aizrautīgi rosījās, lai taptu interesanti darbi. Piemēram, astoņgadīgais Jānis nolēma zīmēt autobusu, attēlā iekļaujot arī kosmosa elementus, bet Evelīna norāda, ka labprāt pārvietotos ar puķainu tramvaju. Savu sapņu tramvaju viņa radīja zīmējumā un nosauca to par pavasara tramvaju. Evelīna 5. tramvaju depo bija pirmo reizi un stāsta, ka vislabāk viņai patikusi ekskursija remontdarbnīcās. Tur redzētais visvairāk saistījis arī Jāni.

Visi bērnu darbi tagad publicēti Rīgas satiksmes mājaslapā, kur ikviens var nobalsot par sev tīkamāko. Labākais darbs tiks izvietots uz etalona, kura tirāža būs seši miljoni. Balsojums norisināsies mēnesi. Balsot no vienas IP adreses dienā var vienu reizi.