Sāk sakārtot taksometru biznesu

Lai arī situācija taksometru biznesā nav mainījusies un tikai pirms pāris dienām notika uzbrukums kādai taksometru kompānijai, Rīgas dome (RD) un Satiksmes ministrija (SM) ir spērušas pirmos soļus nozares sakārtošanā.

Ministrija pēc pašvaldības ierosinājuma izveidoja darba grupu, kas ir apzinājusi galvenās problēmas nozarē un izstrādājusi un iesniegusi valdībā priekšlikumus normatīvo aktu izmaiņām, kas palīdzētu situāciju kontrolēt.

Pārāk liela konkurence

Trīs dienas pēc kārtējā uzbrukuma kādam taksometram Latvijas Apvienoto biedru arodbiedrība (LABA) izplatījusi paziņojumu medijiem, kurā uzsver, ka taksometru nozare nekavējoties jāreorganizē. Pašlaik galvaspilsētā uz 400 cilvēkiem ir viens taksometrs, lai arī pareiza tirgus apstākļos vienam taksometram vajadzētu apkalpot 1000 cilvēku. Cīņa par klientiem mudina taksometru vadītājus strādāt nelegāli un piekopt agresīvu cenu politiku.

Problēmas sagādā arī taksometru kompānijas, kam licences izsniegtas citā administratīvajā teritorijā, un licenču pārpircēji. Taksometru kompāniju pārstāvji arodbiedrībai vairākkārt ir pauduši savu satraukumu par pašreizējo situāciju nozarē, kad pat nenozīmīgi sīkumi izraisa konfliktus vadītāju starpā, teikts LABA paziņojumā.

Uzbrukumi taksometriem turpinās

Pēdējais uzbrukums SIA Baltic Taxi (BT) automašīnai notika 14. novembrī Rīgas pasažieru terminālī lidostā. BT kreatīvais direktors Juris Erts Neatkarīgajai pastāstīja, ka uzbrucējs bija balta taksometra Toyota vadītājs, kas ar speciāli sagatavotiem durkļiem nobloķēja automašīnu un pārdūra tās riepu. Incidenta laikā BT automašīnā atradās trīs pasažieri no Zviedrijas.

Uzņēmums ir nolēmis vērsties RD Satiksmes departamentā (SD) ar iniciatīvu anulēt pasažieru pārvadāšanas licenci SIA Rīgas transporta sabiedrība (RTS).

"Konfliktus visu laiku izraisa viena un tā pati kompānija, un tas jau ir par daudz," norāda J. Erts.

RTS pārstāve Ieva Hoņko gan noraida BT apsūdzību un piebilst, ka informācija par uzbrukumu nav ne policijai, ne lidostai, kur tas it kā esot noticis.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Sigita Pildava par notikušo runā izvairīgi, norādot, ka ir fiksēta mašīnas bojāšana, bet ir pāragri spriest, kā tas noticis. Pašlaik notiek izmeklēšana.

Jāmaina likumdošana

Pēc Rīgas domes Satiksmes departamenta lūguma Satiksmes ministrijā (SM) ir izveidota darba grupa, kas meklēs risinājumus

problēmām taksometru nozarē, Neatkarīgo informēja SM Sauszemes transporta departamenta direktora vietnieks Māris Pēkalis. Pašlaik ir apzinātas galvenās nozares problēmas – klientu apkrāpšana, taksometru vadītāju nelegāla darbība teritorijās, kur nav izsniegta licence, un bandītisms.

Pārāk lielais taksometru skaits galvaspilsētā ir radījis absurdu situāciju, stāsta M. Pēkalis. Taksometru vadītāji lielās konkurences dēļ nevis pazemina cenas un paaugstina pakalpojuma kvalitāti, bet gan cenšas iegūt pēc iespējas lielākus ienākumus no katra klienta, bieži tos apkrāpjot.

Vēl ir pāragri runāt par to, kad nozari varēs sakārtot, tomēr darba grupa jau ir izstrādājusi un iesniegusi valdībā priekšlikumus normatīvo aktu izmaiņām, ko tuvākajās nedēļās vajadzētu skatīt Ministru kabinetam. Izstrādātie grozījumi paredz, ka taksometra vadītājam par katru braucienu būs jāizsniedz čeks. Ar roku aizpildītas kvītis vairs nebūs derīgas. Tāpat pašlaik norit darbs pie tā, kā noteikt taksometru skaita kvotas uz noteiktu apdzīvoto teritoriju, lai radītu normālas konkurences apstākļus galvaspilsētā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais