Rīgā 50 Ziemassvētku egļu stāsti

© Dmitrijs Suļžics

Rīgas dome šogad pilsētā uzstādījusi 13 lielas un 56 mazākas egles pie kultūras centriem, mākslas un mūzikas skolām, kā arī citām kultūras iestādēm.

«Ziemassvētku egļu ceļā 2012 no 7. decembra līdz 13. janvārim skatāmi 50 egļu stāsti, arī izcilākie iepriekšējo gadu objekti, kā arī daudzi jauni, šogad tapuši vides objekti,» informēja Rīgas domes (RD) Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Indra Vilde.

Interesants jaunums šogad ir dzīvnieku klātbūtne Rīgā: Esplanādē iespējams aplūkot trušu karalisti, Doma laukumā aitas, bet pie Spices izveidots aploks dambriežiem.

Rīgas pašvaldības aģentūras Rīgas gaisma direktors Jānis Drulle informēja, ka šogad Rīgā uz kokiem un apgaismojuma līniju trosēm uzstādīti 508 jauni LED dekori – ausekļi, zvaigznes, lodes, leduspuķes un pilošās lāstekas – un 541 jauna LED virtene. Atkārtoti izmantots 1361 LED dekors (pārslas, zvaigznes, gaismas aizkari, lāstekas, pilošās lāstekas, maskas, trīsstūri utt.) un 409 iepriekšējos gados lietotas LED virtenes.

«Svētku rotājumu plānotās elektroenerģijas izmaksas decembrī un janvārī ir 7050 latu, bet kopējie izdevumi svētku dekoratīvā apgaismojuma iegādei, montāžai un demontāžai 2012. gadā ir 256 841 lats, 93 071 lats ir par iepriekšējos gados iepirkto dekoru montāžu, demontāžu un uzturēšanu 36 objektos eksponēšanas laikā, kā arī 163 770 latu jaunu dekoru iegādei, montāžai, uzturēšanai un demontāžai, galvenās Ziemassvētku egles pamatnes izbūvei un zemē iebūvēto prožektoru uzstādīšanai zem kokiem 11. novembra krastmalā, kā arī citiem pilsētas svētku noformēšanas darbiem,» stāstīja J. Drulle.

Neatkarīgās aptaujātajiem iedzīvotājiem gan ir dalītas domas par Rīgu pirms Ziemassvētkiem: dažiem rotājumi patīk, bet daži svētku noformējumu vērtēja kritiski. Doma laukumā satiktās Margita Līcīte un Anna Klīvere (25) Neatkarīgajai atklāja, ka modernās un mākslīgās egles šķiet interesantas, bet nesniedz Ziemassvētku sajūtu. Renāte Verpakovska (17) un Madara Gabrāne (16) pie Operas atklāja, ka atmosfēra esot patīkama, Ziemassvētku rotājumi esot skaisti un liela nozīme esot sniegam. Madara vēl minēja, ka svētku sajūta šogad nākot vēlu, jo viņa esot tālu no mājām laukos, kur tagad pavadot tikai brīvdienas. Kalle Svensons (72) no Stokholmas pastāstīja, ka Ziemassvētku rotājumi viņu neinteresējot. Viņš neesot kristietis un Dievam neticot, tādēļ tas viņam liekoties tingel tangelis, viņš Rīgā atrodoties tikai ar mērķi saglabāt jūgendstila ēkas. Līvu laukumā satiktā Amanda Lagzdenberga (16), kura strādā vienā no tirdzniecības namiņiem, atklāja, ka viņai patīk spuldzītes, kuras viņai esot arī kopmītnēs. Šogad esot smukas egles un Ziemassvētku sajūtu radot arī darbs tirdziņā.

***

Viedokļi

Guntars:

– Ziemassvētku rotājumi šogad fantastiski. Patīk, ka nav uzbāzīgi, ir latviskāki un mūsdienīgāki. Ziemassvētku sajūta ir, jo sniedziņš atnācis. Tos rotājumus jau var likt, bet, ja sniedziņa nav, tad pa dubļiem nekādi Ziemassvētki nebūs.

Kristaps Ardinskis (20):

– Kā šogad ir izrotāta Rīga, es īsti nezinu, jo dzīvoju Anglijā, bet tik, cik redzu, apmierina. Iešu vēl apskatīties. Ziemassvētku sajūta šogad ir, jo esmu atbraucis, satieku savu ģimeni un esmu Latvijā. Uz mazu brītiņu, bet tomēr esmu.

Inga Rateniece (29):

– Rotājumi Rīgā šogad smuki un gaumīgi. Ziemassvētku sajūta šogad ir, jo manam mazulītim šogad ir pirmie Ziemassvētki.

Svarīgākais