Ar autobusu uz 15 valstīm

© Ojārs Lūsis

Zīmols, kurš arī ārvalstīs iegūst arvien lielāku atpazīstamību, ir Rīgas starptautiskā autoosta (RSA).

 No tās ik dienu atiet autobusi uz 15 Eiropas valstīm: Lietuvu, Igauniju, Krieviju, Baltkrieviju, Austriju, Slovākiju, Ungāriju, Bulgāriju, Ukrainu, Poliju, Vāciju, Čehiju, Franciju, Beļģiju un Nīderlandi.

8 vietējie un 10 starptautiskie pārvadātāji

Vidēji dienā no Rīgas starptautiskās autoostas uz 15 valstīm regulārajos reisos dodas 65 autobusi. Pieņemot, ka vidēji autobusā iekāpj 45 pasažieri, un veicot elementārus aprēķinus, redzams, ka ik dienu Rīgas autoostu apmeklē nepilni 3000 starptautisko reisu pasažieru. Rīgas starptautiskās autoostas valdes priekšsēdētāja Dr. Sc. ing. Vaira Gromule uzsver: «Tie ir tikai starptautisko reisu pasažieri. Kopā ar vietējo reisu pasažieriem vidēji Rīgas autoostu izmanto ap 7000 cilvēku dienā. Tas nozīmē, ka autoostas telpām un pakārtotajai teritorijai slodze ir liela, tāpat arī mūsu atbildīgajiem dienestiem visu laiku jābūt modriem.»

Starptautiskā autobusu satiksme ieņem arvien būtiskāku vietu darījumu cilvēku ikdienā, kā arī to labprāt izmanto, dodoties atvaļinājumā, strādāt uz ārzemēm vai apciemojot draugus. Starptautisko reisu autobusi ir komfortabli un atbilst ES tālsatiksmes transporta prasībām.

Palīdzību neatsaka

No nākamā gada marta spēkā stājas jaunās ES regulas, kas akcentē arī pakalpojumu pieejamību personām ar invaliditāti un ierobežotām pārvietošanās spējām. Tas nozīmē, ka ir jāievieš dienesti un vairākums jauninājumu, kas nodrošina informācijas un pakalpojuma pieejamību arī neredzīgajiem un nedzirdīgajiem, kā arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Gromules kundze atzīmē, ka jau tagad nereti cilvēki ar invaliditāti zvana un izsaka vēlmi, lai viņus sagaida autoostas darbinieki un palīdz iekāpt vajadzīgajā autobusā. Pagaidām tā ir savstarpēja neoficiāla komunikācija, bet līdz martam tiks izveidota sistēma, kas palīdzēs personām ar invaliditāti un ierobežotām pārvietošanās spējām saņemt visus minētos pakalpojumus.

Pašapkalpošanās biļešu tirdzniecības terminālis

Jau vairākus gadus Rīgas autoostas sadarbības partneri bezrindas.lv un buseurope.eu piedāvā biļetes iegādāties internetā. Gan vienā, gan otrā portālā biļetes var iegādāties uz visiem vietējiem un daudziem starptautiskajiem reisiem.

Jau gandrīz gadu Rīgas un Jelgavas autoostās darbojas pašapkalpošanās biļešu tirdzniecības termināļi jeb, vienkāršāk sakot, biļešu automāti. Tajos pasažieri var iegādāties biļetes uz visiem autoostas sistēmā iekļautajiem reisiem visu diennakti. Norēķini notiek skaidrā naudā vai ar internetbankas starpniecību.

Nākamgad plānots izveidot RSA mājaslapas mobilo versiju, kā arī izveidot sistēmu, lai biļetes varētu nopirkt arī ar mobilā telefona palīdzību. Tāpat tiks izstrādāta sistēma, lai gadījumos, ja kāds reiss tiek atcelts vai pārcelts uz citu laiku, pasažieri par to laikus saņemtu informāciju vai nu mobilajā tālrunī, vai epastā.

V. Gromule teic: «Nākamais gads mums būs izaicinājums, jo plānotie jauninājumi, kas būtiski uzlabos pakalpojumu kvalitāti un pasažieru ērtības, ir finanšu, laika un intelektuālā potenciāla ietilpīgs process. Ļoti ceram, ka visi būs patīkami pārsteigti. Mēs vienmēr esam gatavi uzklausīt konstruktīvu kritiku un labus padomus.

Latvijā

Šī gada astoņos mēnešos ugunsdzēsēji glābēji devās uz 712 ceļu satiksmes negadījumu seku likvidēšanas darbiem, kuros izglāba 69 cilvēkus un atbrīvoja 35 bojāgājušos, kā arī saņemti 367 izsaukumi, kuros dega transportlīdzekļi. Aizvadītajā gadā 1020 ceļu satiksmes negadījumu likvidēšanas darbos izglābti 149 cilvēki un atbrīvots 51 bojāgājušais, bet transportlīdzekļi dega 567 reizes.