"Zaķu" skaits Rīgas sabiedriskajā transportā pieaug

© Raitis Plauks, f64

"Centrā iekāpu 18. maršruta autobusā, lai dotos uz Ķengaragu. Cilvēku bija daudz, stāvēju kājās. Kādā pieturā praktiski visi cilvēki no autobusa izkāpa, palikām tikai divi pasažieri. Biju neizpratnē, bet, kad netālu aiz pieturas ieraudzīju biļešu kontroli, sapratu, ka gandrīz visi izkāpušie bija bezbiļetnieki," par kādā svētdienas vakarā piedzīvoto stāsta studente Ginta.

Lai arī SIA Rīgas satiksme (RS) dati liecina, ka sabiedriskā transporta kontrolieri pa vienam bezbiļetniekam noķer tikai aptuveni katrā septītajā pārbaudes reizē, kontrolieri norāda, ka situācija ir daudz dramatiskāka un pēdējos mēnešos arvien vairāk cilvēku nemaksā par braucienu sabiedriskajā transportā.

"Aizbildinājumi ir dažādi. Ļoti daudz sieviešu spekulē ar maziem bērniem. Viņas neiegādājas biļeti un, kad iekāpj kontrole, atrunājas, ka ir kopā ar bērnu, kas ir pārāk mazs, lai brauktu viens pats. Protams, mēs nevaram viņu izsēdināt, it īpaši, ja ārā ir auksti un tumšs," stāsta kontroliere Diāna Božkova un piebilst: "Bieži cilvēki nepārliecinās, vai etalons ir nostrādājis, un braucienu nereģistrē. Protams, var gadīties visādi, bet mēs taču nevaram ticēt katram bezbiļetniekam."

Dodoties līdzi sabiedriskā transporta kontrolierim, Neatkarīgā novēroja, ka bezbiļetnieku patiešām ir daudz vairāk, nekā uzrāda statistika. Katrā pārbaudē kontrolieri konstatēja vismaz vienu pārkāpumu. Piemēram, 25. maršruta trolejbusā pieturā Slokas iela bija pieci bezbiļetnieki, no kuriem sodu samaksāja tikai divi. Bet pieturā Esplanāde, ieraugot kontroli, no trolejbusa pēkšņi izkāpa un metās bēgt kāda meitene. Kāds puisis apgalvoja, ka viņam neesot skaidras naudas, tāpēc sodu nevarot samaksāt. Tomēr ar šādu attaisnojumu viņam izvairīties neizdevās. Kontrole lika izkāpt pieturā un pavadīja viņu līdz bankomātam, kur iekasēja soda naudu.

Heidijs Šliters Neatkarīgajai pastāstīja, ka bezbiļetnieku skaits piecu mēnešu laikā, kopš viņš strādā par kontrolieri, ir krietni pieaudzis. Viņš ievērojis, ka visapzinīgākie cilvēki dzīvo Pārdaugavā – parasti iegādājas biļetes vai samaksā sodu, nelamājas un necenšas fiziski ietekmēt kontrolierus. Izņēmums esot Bolderāja. Tur cilvēki ne tikai braucot bez biļetes, bet bieži esot rupji un vardarbīgi. Ļoti daudz nemaksātāju esot Ķengaragā, Pļavniekos un Purvciemā.

Savukārt neapmierināts ar kontrolieru darbu ir pasažieris Jevgeņijs, kas bieži izmanto sabiedrisko transportu. Viņš stāsta, ka vienmēr reģistrē braucienu, iekāpjot transportā, bet reiz viņu aizturējusi kontrole un likusi maksāt sodu, jo brauciens neesot reģistrēts. Lai gan citi pasažieri apstiprinājuši, ka Jevgeņijs par braucienu ir samaksājis, kontrole aizturējusi viņa etalonu, kurā bija maksa par 17 braucieniem. Viņš ir sašutis, ka kontrolieri bijuši rupji, neiecietīgi un atteikušies viņu uzklausīt.

***

UZZIŅAI

Biļešu kontrole Rīgas sabiedriskajā transportā

Pārbaudes; Bezbiļetnieki

Augustā 31 023 2806

Septembrī 32 320 3482

Oktobrī 34 692 4948

Svarīgākais