Rīgas svētkos – viduslaiki

Šogad aprit 730. gadadiena, kopš Rīga iestājās Hanzas savienībā. Ar šo notikumu savijusies šā gada Rīgas svētku programma. Jautri notikumi norisināsies ne tikai galvaspilsētas centrā, bet arī mikrorajonos, lai ikviens varētu izjust svētku garšu.

Viens no svētku galvenajiem akcentiem būs Vecrīgas Hanzas tirgus, un tas norisināsies trīs vietās: Rātslaukumā, pie Svētā Pētera baznīcas un Doma laukumā. Piemēram, brīvdienās Rātslaukumā būs atvērtas Hanzas savienības dalībvalstu prezentāciju teltis, uz skatuves plašā un daudzveidīgā kultūras programmā uzstāsies gan pašmāju mākslinieki, gan ārzemju viesi, bet laukumā pie Svētā Pētera baznīcas darbosies autentisks viduslaiku tirgus, kurā piedalīsies amatnieki no Latvijas, Baltkrievijas, Polijas, Igaunijas. Te notiks ne tikai tirdzniecība, bet arī seno amatu, viduslaiku tērpu, bruņojuma demonstrējumi, kā arī tiks stāstīts par viduslaiku Rīgas sadzīves paradumiem, būs atvērts aktivitāšu laukums bērniem, kurā bērni pedagogu vadībā varēs nodarboties ar māla plastiku, apgleznot mazus vairodziņus, no koka klucīšiem veidot mājas, pilis. Savukārt sestdien senās Rīgas gaisotnē apmeklētājiem ļaus iejusties 120 Latvijas lietišķās mākslas amatnieki un tirgotāji, kuri Doma laukumā piedāvās Rīgas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem savus ražojumus un darinājumus, kā arī demonstrēs seno amatu prasmes.

Rīgas svētki būs pārņēmuši ne tikai Vecrīgu, bet arī Vērmanes dārzu. Piemēram, gan 18., gan 19. augustā norisināsies Grāmatu iela 2012, kas ietver sevī gan grāmatu tirdzniecību, gan kultūras pasākumu programmu. Interesantas aktivitātes paredzētas arī svētdien gaidāmajā pasākumā Izgudro Rīgu, kas piedāvās atgriešanos teiksmainajos viduslaikos. Vērmanes dārzs pārtaps par stilizētu Hanzas pilsētu ar krāšņi tērptiem iemītniekiem ielās, mākslinieku priekšnesumiem, koncertiem, radošajām darbnīcām un sacensībām bērniem un jauniešiem. «Piemēram, mazākie apmeklētāji varēs paši izgatavot prinču un princešu kronīšus, izveidot koka kuģīšus un satikt īstu ceļojošo viduslaiku cirku, klaunus un brīnumdarus,» stāsta biedrības I Did It (pasākuma Izgudro Rīgu rīkotājs) pārstāve Madara Gruntmane.

Jautras izdarības norisināsies ne tikai Rīgas centrā, ir arī padomāts par to, lai svētkus sajūta pārņemtu visu galvaspilsētu, tāpēc daudzi pasākumi būs, piemēram, Kalnciema kvartālā, Sarkandaugavā, Mežaparkā, Juglā, Vecmīlgrāvī.

Svētku kulminācija paredzēta svētdien 11. novembra krastmalā, kur visas dienas garumā Rīga spēlēs un gavilēs, bet vakara izskaņā paredzēts Uģa Prauliņa dziesmu cikla Rīga, mana baltā Rīga pirmatskaņojums, kā arī svētku salūts.