Palīdzēja īstenot sapni

Profesionālās izglītības, tālākizglītības un eksaminācijas centra (PITEC) darbības pamatvirziens ir izglītojošā darbība, lai nodrošinātu iedzīvotāju iespēju paaugstināt profesionālās izglītības līmeni, apgūt jaunu profesiju vai apgūt darba tirgū aktuālās pamata prasmes.

Sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) centrs īsteno izglītību ar kuponu bezdarbniekiem. Nereti tieši PITEC piedāvājums kādam ļauj īstenot sen lolotu, bet līdz šim nepiepildītu profesionālo sapni un atrast savu vietu darba tirgū.

No veikala dārzā

Skaists dārzs vai dekoratīva puķu dobe ir katras saimnieces prieks un lepnums. Bet ne visiem ir dotas spējas saprast augu valodu un zināšanas par šo visai specifisko nozari. Cilvēkus, kuru pieskāriens liek burtiski atplaukt ikvienam dārzam, mēdz dēvēt par zaļo īkšķīšu īpašniekiem. Dace AurmaneAuermane savas dārznieces spējas atklāja pavisam agrā vecumā – puķu stādīšana viņu aizrāva, jau pirmsskolas gaitas uzsākot.

«Tā kā esmu pilsētniece, vienīgā iespēja strādāt ar augiem bija darbs ziedu veikalā. Par dārzkopības zinību apgūšanu sapņoju ilgu laiku, bet floristes amats nozīmēja pat 12 stundu darba dienu, un tāda iespēja uzreiz neradās. Bet, kā jau tas nereti notiek, dzīve pati visu saliek pa plauktiņiem – mākslas salonu, kurā strādāju, aizvēra, jo telpu noma bija pārāk dārga, un līdz ar brīvo laiku radās arī iespēja apgūt dārzkopību,» stāsta D. AurmaneAuermane. Sen kāroto amatu viņa izvēlējās apgūt

PITEC un atzīst, ka šo izvēli ne mirkli nenācās nožēlot. «Vērtīgs bija pilnīgi viss! Uzskatu, ka tā bija milzīga privilēģija – mācīties pie tādām augsti kvalificētām pasniedzējām kā puķkopības speciālistes Baibas Zāģeres, dārzeņkopības speciālistes Eleonoras Mārciņas un augļkopības speciālistes Guntas Krastiņas. Šīs pasniedzējas prata ieinteresēt un sniegt plašas un noderīgas zināšanas,» tā D. AurmaneAuermane.

Pēc kursu sekmīgas pabeigšanas talantīgā dārzniece spēra nākamo soli karjeras izaugsmē. Šobrīd viņas darbavieta ir Jāņa Aldermaņa dārzniecība, kas ir ļoti sens un tradīcijām bagāts uzņēmums. «Pateicoties kursos iegūtajām zināšanām, man ir iespēja strādāt ar daudz plašāku augu materiālu. Tāpat varu zināšanās dalīties ar klientiem, palīdzēt viņiem izvēlēties savam dārzam piemērotākos augus un izskaidrot katras konkrētās šķirnes īpatnības,» ar gandarījumu teic D. AurmaneAuermane.

Medusmaize

Jāņa Aldermaņa dārzniecība ir darbavieta vēl vienai PITEC absolventei – divu bērnu māmiņai Kristīnei Lējējai. Mēnesi pēc prakses iziešanas šajā dārzniecībā, viņa saņēma uzaicinājumu pievienoties komandai un ir gandarīta, ka dara to, kas sirdij vistuvākais un padodas.

«Pagāja diezgan ilgs laiks, līdz sapratu, ko īsti vēlos darīt un kādu profesionālo ceļu izvēlēties. Bet, kaut arī pati sev biju šīs svarīgās atziņas noformulējusi, apstākļi neļāva ieceres īstenot. Sievietei, kura audzina divus bērnus, ir diezgan grūti studēt – mācīties dienas nodaļā es nevarēju, jo vajadzēja strādāt, lai pabarotu bērnus, savukārt neklātienes studijas prasa ļoti lielus finanšu līdzekļus, kādu man nebija. Ziņa, ka ir iespēja apgūt dārznieka profesiju PITEC, man bija kā medusmaize!» viņa atzīst. Interesants un vērtīgs šķitis it viss mācību process, bet jo sevišķi – dārza veidošana un plānošana. Ne velti mēdz teikt, ka atslēgas vārds dārza ierīkošanas procesā ir kvalificēts dārznieks, jo tieši viņš zina, kā aug un vairojas augi, kā tie sadzīvo, kur kas stādāms un vēl citas būtiskas nianses. «Šobrīd turpinu mācīties un gūstu vērtīgu pieredzi savā darbavietā, bet nākotnē centīšos rast iespēju padziļināti apgūt ainavu arhitektūru un dārza dizainu,» nākotnes plānos dalās K. Lējēja.

Interesanta un pieprasīta

«Mācību centra darbība Rīgā ir ļoti aktīva, jo nodarbības apmeklē liels skaits bezdarbnieku. Viņu motivācija, protams, ir dažāda – ir gan tādi labi piemēri kā Dace un Kristīne, kuras bija ļoti mērķtiecīgas zināšanu apguvē un veiksmīgi atrada savu vietu darba tirgū, gan arī gadījumi, kad cilvēku motivācija nav tik spēcīga,» saka PITEC Rīgas filiāles izglītības metodiķe Jana Puriņa. Viņa uzsver, ka dārzniecības programma bijusi īpaši pieprasīta – Rīgā no pērnā gada jūnija līdz šā gada jūnijam apmācītas piecas dārznieku grupas jeb kopumā 60 jauno speciālistu. Mācību programma ir plaša, 960 stundu apmērā, un tās ietvaros audzēkņi apguvuši dažādus priekšmetus, piemēram, augsnes zinātni, augu aizsardzību, dārzeņkopību, augļkopību, dārza plānošanu, grāmatvedības pamatus un vēl virkni citu noderīgu zinību.

Neraugoties uz lielo pieprasījumu, šobrīd dārznieka specialitātes apguve ir ierobežota, jo NVA to nav iekļāvusi projektā, kas paredz dažādu arodu apguvi. «Mēs ļoti ceram, ka nākamajā projektā, kas sāksies 2013. gadā, šī specialitāte atkal parādīsies. Vēl jo vairāk – nesen izskanēja viedoklis, ka būtu labi, ja esošajiem lauksaimniekiem būtu arī atbilstoša izglītība savā jomā, jo daudzās Eiropas valstīs tiek īstenoti atbalsta pasākumi tām saimniecībām, kuru īpašniekiem ir atbilstoša izglītība. Manuprāt, atkal piedāvājot dārznieka specialitātes apguvi, tiks sekmēta šīs idejas īstenošana,» uzskata J. Puriņa.

Svarīgākais