Pirmais sniegs pārsteidz autovadītājus; Rīgā daudz autoavāriju

© Lauris Vīksne, f64

Lai arī vakar ceļu uzturētāji darbu sāka jau trijos naktī un no rīta lielākā daļa Latvijas galveno ceļu jau bija notīrīti un nokaisīti ar pretslīdes materiālu, līdz pusdienas laikam Rīgā un Rīgas reģionā vien bija notikušas apmēram 100 avārijas.

Izrādās, šogad ziemai gatavi nav autovadītāji – servisos vakar parādījās neparasti daudz klientu, arī braukšanas ātrumu, pasliktinoties ceļu stāvoklim, autovadītāji nesamazina.

Rīgas ielas ar pretslīdes materiālu sāka kaisīt pulksten 5.20. Darbos bija iesaistītas 20 specializētas mašīnas. Rīgas domes Satiksmes departamenta direktors Edgars Strods norāda, ka šogad maģistrālo ielu un tiltu uzturēšana būs tādā pašā līmenī kā 2008. gada nogalē. Vakar apgrūtināta braukšana bija pa galvaspilsētas rajonu nozīmes ielām.

A/s Latvijas Autoceļu uzturētājs sabiedrisko attiecību speciāliste Vineta Šuberte Neatkarīgajai pastāstīja, ka ceļu uzturētājiem vakar bija pirmā nopietnā darba diena šoruden. Iepriekš dažos reģionos uz ceļiem ir bijis sniegs vai apledojums, bet vakar brauktuves tīrīt un kaisīt vajadzēja visā Latvijā. No rīta ceļu sakopšanā bija iesaistīta 81 tehnikas vienība. Pirmās automašīnas šķūrēt sniegu un kaisīt ceļus devās jau pulksten 3.35. Pusdienas laikā valsts galveno autoceļu stāvoklis bija apmierinošs, tikai Vidzemē uz atsevišķiem ceļiem braukšana joprojām bija apgrūtināta.

V. Šuberte pastāstīja, ka autoceļu uzturētājiem pirmais sniegs nebija pārsteigums un darba diena noritēja bez sarežģījumiem. Pēc viņas domām, daudz pārsteigtāki jutās autovadītāji, kas ziemai nav gatavi un mēdz izvēlēties laika apstākļiem neatbilstošu braukšanas ātrumu.

Satiksmes informācijas centra (SIC) dati apliecina, ka, uzsniegot pirmajam sniegam, autovadītāji savus paradumus nav mainījuši un vidējais automašīnu kustības ātrums Latvijā vakar, tāpat kā parasti, bija 70 kilometru stundā. SIC projektu asistente Nelda Neimane skaidro, ka vidējo ātrumu aprēķina, ņemot vērā transporta līdzekļu kustību gan pilsētās, gan uz valsts galvenajiem ceļiem. No rīta, kad lielākajā Latvijas daļā sniga, bet atsevišķos reģionos putināja, autovadītāji brauca uzmanīgāk – vidējais automašīnu kustības ātrums bija 60 kilometru stundā.

Vakar ļoti daudzi autovadītāji steidza savam spēkratam uzlikt ziemas riepas, pastāstīja SIA Freibi riepas pārdevējs Rūdolfs Bergmanis. Parasti to iespējams izdarīt bez rindas, bet vakar visus klientus pat nebija iespējams apkalpot, tie, kas attapās pusdienas laikā, varēja pierakstīties uz riepu maiņu ne agrāk par sestdienu.

Darba netrūka arī policistiem, kas devās uz vietām, kur notikuši ceļu satiksmes negadījumi. Līdz pusdienas laikam Rīgā un tās apkārtnē vien saņemti 87 izsaukumi. Jāņem vērā, ka daudzi autovadītāji izmanto iespēju aizpildīt saskaņoto paziņojumu un policiju nesauc, uzsver Valsts policijas preses un sabiedrisko attiecību biroja priekšniece Ieva Rekšņa.

***

LAIKA PROGNOZE NEDĒĻAS NOGALEI

Naktī uz sestdienu gaisa temperatūra visā Latvijā svārstīsies –2...+2 grādu robežās, bet dienā gaiss iesils līdz +4 grādiem. Gaidāmi nokrišņi slapja sniega un lietus veidā. Svētdien laika apstākļi būs līdzīgi, gaisa temperatūra būs par grādu augstāka. Jauna sniega sega neveidosies. Arī nākamās nedēļas sākumā gaisa temperatūra naktī tikai vietām būs zemāka par 0 grādiem, bet dienā visā Latvijā sals nav gaidāms, gaiss iesils līdz +5 grādiem. Iespējams lietus un slapjš sniegs.

Avots: Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais