Pirms lemšanas par ubagošanas ierobežošanu Rīgas dome apzinās visus viedokļus

Pirms izlemt, vai Rīgā ierobežot ubagošanu, tai norādot vietas, vai to liegt, pašvaldība apzinās visus viedokļus, informēja Rīgas domes Kārtības un drošības komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais.

Tā kā šis temats guvis plašāku Rīgas domes deputātu, kā arī sabiedrības uzmanību, šo jautājumu paredzēts izpētīt, un, iespējams, par to varētu lemt komitejas sēdē janvārī.

"Pirms šo jautājumu skatīt komitejā, jāapzina visu iesaistīto pušu viedokļi, diskusijā par to jāiesaista Labklājības ministrija, Tieslietu ministrija, Rīgas pašvaldības policija un citas institūcijas," norādīja Turlais.

Iepriekš TV3 raidījums vēstīja, ka Rīgas pašvaldībā aktīvi apspriež, kā, neaizskarot cilvēktiesības, varētu ierobežot vai pat likvidēt ubagošanu. Arī vairākas Rīgas amatpersonas atzīst, ka ubagi bojā valsts tēlu, tāpēc būtu jādomā par viņu darbības ierobežošanu.

Arī domes opozicionāri atbalsta ubagošanas ierobežošanu, taču jāapzina, cik galvaspilsētā ir šādu cilvēku un kādēļ viņi to dara.

RD pirms astoņiem gadiem noteica aizliegumu uzmākties ar ubagošanu.

Labklājības ministre Ilze Viņķele ("Vienotība") šonedēļ sarunā ar aģentūru BNS atzina, ka pašlaik nav priekšstata, kas ir cilvēki, kuri ubago Rīgas ielās. Ministre pieļāva, ka daļa cilvēku, iespējams, ubago ielās, jo nezina par sociālo palīdzību.

"Varam pieņemt, ka tas ir ārkārtējs izmisums, daļēji tas ir informācijas trūkums. Cilvēki dažkārt nezina savas tiesības, kas viņiem pienākas no valsts un pašvaldības. Jautājums, kā šiem cilvēkiem informāciju piegādāt, jo, visticamāk, viņi nepatērē plašsaziņas līdzekļus," sprieda ministre.

Svarīgākais