Ameriks: Rīgas partijas izveide ir nākamā gada pirmās puses jautājums

Rīgas partijas izveide ir nākamā gada pirmās puses jautājums, un par iespējām tajā darboties interesi izrādījuši daudzi un dažādi cilvēki, kuri vēlas izpausties pašvaldību līmenī, intervijā portālam "Baltic Business Service" pastāstīja Rīgas vicemērs Andris Ameriks.

Jaunās partijas tapšana saistāma ar LPP/LC iziršanu un reģionālo nodaļu atšķelšanos no tās. Izkristalizējusies ideja par to, ka Rīgā jādibina sava partija, jo galvaspilsētā atšķirībā no vairākām citām pašvaldībām nav savas partijas. Tādu varētu izveidot nākamgad pavasarī.

"Visticamāk, ka 1.decembrī tiks nolemts sākt LPP/LC likvidāciju. No LPP/LC jau ir atdalījusies Daugavpils kopa, Liepājas kopa, Jelgavas kopa un citu pilsētu kopas. Patlaban mēs runājam par to aktīvo cilvēku daļu, kas sevi saista ar Rīgu. Mums nav jēgas mācīt citus, kā dzīvot Daugavpilī vai Jelgavā. Rīgā ir pieredzes bagāti cilvēki. Ja šai idejai par reģionālās partijas izveidi būs pietiekams atbalsts, tad nākamā gada pavasarī mēs tādu varētu veidot," klāstīja Ameriks.

Runājot par potenciālās partijas biedriem, viņš sacīja, ka kā pirmos viņš uzrunās 12 Rīgas domē esošos LPP/LC deputātus, taču, lai izveidotu partiju, vajag vismaz 200 cilvēku. Jau pašlaik dalībai partijā piesakoties vairāki cilvēki, tostarp arī bez politiskās pieredzes, savukārt Ameriks esot sapratis, ka nevēlas iesaistīties kādā no jau esošajiem politiskajiem spēkiem, turklāt nelolo ambīcijas par darbu Saeimā vai valdībā.

"Ja mēs 1.decembrī likvidēsim LPP/LC un aizvērsim šo lappusi, daudziem radīsies jautājums – ko darīšu es personīgi? Man nav ambīciju sēdēt Saeimā vai valdībā. Es gribu turpināt darbu Rīgā. Man kā bezpartejiskam deputātam būs iespēja iestāties kādā no esošajām partijām. Tomēr es nevēlos stāties nevienā no esošajām partijām Tāpēc man atliek domāt par kaut ko citu," viņš teica.

"Jaunā partija būs rīdzinieku partija. Tā nebūs ne krievu, ne latviešu partija, bet gan rīdzinieku partija, lai attīstītu idejas un strādātu pie dažādiem projektiem, kuri var nākt par labu Rīgai. Daudziem cilvēkiem ir interese par šādu partiju, tāpēc jau pašlaik daudzi nāk pieteikties.. Tomēr, vai tas notiks un vai šāda partija taps, rādīs laiks. Katrā ziņā man nav pienākuma veidot šādu partiju. Es vēlos darboties politikā arī turpmāk, tomēr negribu stāties nevienā no esošajām partijām," pastāstīja politiķis.

Viņš uzsvēra, ka pašreizējā LPP/LC līdera Aināra Šlesera vārds Rīgas partijas dibinātāju vidū nebūs atrodams.

"Ja runā par Šleseru, viņam ir nedaudz vairāk par 40 gadiem, un viņš par sevi – vai tas būtu biznesā vai politikā – liks runāt. Tomēr vienu es varu pateikt – viņš nebūs Rīgas partijā, jo viņa politiskās ambīcijas allaž bijušas vērstas nacionālā līmenī.. Mēs ar Aināru Šleseru esam pārrunājuši, ko šajā sakarā domā viņš un ko es. Mēs ar viņu esam absolūti vienojušies, ka viņš pašlaik no politikas aiziet un parāda sevi uzņēmējdarbībā. Tāpēc es ar pilnu atbildības sajūtu varu teikt, ka Rīgas partijas dibinātājos, ja tāda, protams, tiks dibināta, viņa vārda nebūs," klāstīja Ameriks.

Uz piebildi, ka Šlesers politikā varētu atgriezties no pašvaldības līmeņa, Ameriks atbildēja īsi: "Nekad nesaki nekad..."

Jau vēstīts, ka Šlesera Reformu partijas LPP/LC valde nolēmusi 1.decembrī sasaukt partijas kongresu, kurā ar ziņojumu plāno uzstāties partijas priekšsēdētājs Ainārs Šlesers, liecina paziņojums partijas mājaslapā. Kongress notiks kultūras un mākslas centrā "Mazā ģilde" un sāksies plkst.16.

Kongresā uzstāsies arī partijas valdes loceklis eiroparlamentārietis Ivars Godmanis, tad sekos dažādu partijas nodaļu biedru debates un balsojums par kongresa lēmumu projektu. Paredzams, ka tajā viens no punktiem būs par partijas nosaukuma atjaunošanu LPP/LC, kā arī partijas darbības izbeigšanu.

Pašlaik dalību kongresā pieteikuši vairāk nekā 100 partijas biedru.

Šlesers jau iepriekš ir sacījis, ka 1.decembrī paziņos par atkāpšanos no partijas priekšsēdētāja amata pēc zaudējuma 11.Saeimas vēlēšanās.

Ziņots arī, ka partijas Rīgas nodaļa, kas pārstāv lielāko daļu partijas biedru skaita, atbalsta LPP/LC likvidēšanu, aģentūrai BNS iepriekš pastāstīja LPP/LC Rīgas frakcijas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Svarīgākais