"Rīgas Biržā" no trešdienas apskatāma ēģiptiešu mūmija

No trešdienas apmeklētājiem būs apskatāma uz Mākslas muzeju "Rīgas Birža" pēc ilga un rūpīga sagatavošanās darba no Rīgas pils nesen pārvestais slavenākais muzeja objekts – Latvijā vienīgā ēģiptiešu mūmija.

Seno ēģiptiešu mūmija koka sarkofāgā uz Rīgu atceļoja 1902.gadā un uzdāvināta Doma muzejam (tagad Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs). 1950.gados pēc muzeju reorganizācijas tā nodota Ārzemju mākslas muzejam (tagad Latvijas Nacionālais mākslas muzejs).

No 2000. līdz 2001.gadam Ārzemju mākslas muzejs sadarbībā ar Luvras muzeja Senās Ēģiptes departamentu Francijā, poļu

ēģiptologiem un Jūras medicīnas centra speciālistiem Rīgā pirmo reizi Baltijā veica mūmijas izpēti ar vismodernāko datortomogrāfu un rentgenogrāfu.

Izpēte parādīja, ka mumificēts vīrietis vecumā no 35 līdz 40 gadiem, kurš nav veicis smagu fizisku darbu, nav slimojis, dzīvojis Romiešu perioda laikā un apglabāts Deirelbahri. 1898.gadā tur veikti arheoloģiskie izrakumi, pēc kuriem mūmija nonākusi Kairas muzejā.

Senajā Ēģiptē pielūdza daudzus dievus un ticēja, ka pēc nāves cilvēks nokļūst pēcnāves valstībā. Tāpēc nomirušā cilvēka ķermeni iebalzamēja un deva līdzi dzīvei nepieciešamo.

Latvijā

Kārtējie trīs miljoni, kas iztērēti valstij neizdevīgi un izšķērdīgi. Zaļais kurss drīzāk izmantots kā aizsegs nepamatotam līdzekļu izlietojumam. Tik skarbi ir Valsts kontroles secinājumi par zemkopības ministrijas e auto uzlādes staciju tīklu. Revidenti materiālus nodevuši tiesībsargiem un Iepirkumu uzraudzības birojam, vēsta "Nekā Personīga".

Svarīgākais