Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Oktobrī rīdziniekiem par apkuri būs jāmaksā vidēji par 17% mazāk nekā pērn

Oktobrī rīdziniekiem par apkuri būs jāmaksā vidēji par 17% mazāk nekā 2010.gada oktobrī, liecina Rīgas siltumapgādes uzņēmuma "Rīgas siltums" (RS) izrakstīto rēķinu par patērēto siltumenerģiju analīze.

RS Informācijas daļas vadītāja Linda Rence aģentūru BNS informēja, ka rēķinus oktobrī ietekmēja vairāki faktori Pirmkārt, par 20% samazinājies siltuma patēriņš, salīdzinot ar pērnā gada oktobri. To ietekmēja būtiski siltākais rudens - oktobrī vidējā āra gaisa temperatūra bija teju par trīs grādiem augstāka nekā pērn. Turklāt aktīvais apkures perioda ilgums šogad bija par divām dienām īsāks.

Otrkārt, saistībā ar dabasgāzes tirdzniecības cenas pieaugumu šogad, siltuma cena oktobrī pieaugusi par 1,8%, salīdzinot ar pērnā gada oktobri. 2010.gada oktobrī siltuma tarifs bija 36,73 lati par megavatstundu (Ls/MWh) bez pievienotā vērtības nodokļa (PVN), bet 2011.gada oktobrī - 37,41 Ls/MWh (bez PVN).

Šo faktoru ietekmē izrakstīto rēķinu summa oktobrī ir par 17% mazāka , nekā iepriekšējā gada oktobrī, teica Rence.

RS ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. 77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir vairāk nekā 890 kilometri, no kuriem 74% atrodas RS īpašumā.

RS akcionāri ir Latvijas valsts - 48,995%, Rīgas dome - 49%, "Dalkia City Heat" - 2% un valsts uzņēmums "Latvenergo" - 0,005%.