Atbalsta blakus Rīgas Juglas vidusskolai esošās ēkas piespiedu sakārtošanu

Rīgas dome (RD) otrdien atbalstīja ēkas Murjāņu ielā 59/61A piespiedu sakārtošanu, aģentūra BNS uzzināja domes sēdē.

Dokumentos klāstīts, ka četrstāvu ķieģeļu ēkas Murjāņu ielā kopējā platībā ir 1973 kvadrātmetri (m2). Īpašuma tiesības uz to nostiprinātas kompānijai "Murjāņu 59" (iepriekš "STATS ceļi").

Šogad oktobra sākumā RD Īpašuma departamenta amatpersonas kopā ar "Murjāņu 59" pārstāvjiem apsekoja ēku un konstatēja, ka tā pašreiz ir pamesta un izdemolēta, "Ēkas fasāde no Murjāņu ielas puses ir norobežota ar aizsargtīklu, bet tā, neapšaubāmi, bojā pilsētas ainavu. Savukārt, apsekojot ēku no pagalma puses, tika konstatēts, ka tai ir brīva piekļuve – durvis nav noslēgtas un pieguļošā teritorija nav norobežota," norādīja pašvaldībā.

Saskaņā ar sertificēta būvinženiera atzinumu demolēšanas un dabiska mitruma ietekmes dēļ ēkai ir bojātas norobežojošās konstrukcijas, bet nesošās dzelzsbetona karkasa un ķieģeļu mūra konstrukcijas atrodas apmierinošā tehniskā stāvoklī, tādējādi ēkas atjaunošana turpmākai ekspluatācijai uz esošo galveno konstrukciju bāzes ir iespējama.

Savukārt, lai novērstu nokrišņu mitruma un nepiederošu personu iekļūšanu objektā, ēkas konservēšanai kā iespējamais risinājums minēta visu ēkas pirmā stāva durvju un logu aiļu aizmūrēšana ar vieglbetona blokiem vismaz 250 milimetru (mm) biezumā, kā arī ēkas fasādes no otrā līdz ceturtajai stāvam atvērto daļu apšūt ar nedegošu lokšņu materiālu.

"Ņemot vērā, ka ēkas ilgstoši netiek rekonstruēta, tā nav norobežota no publiskās ārtelpas un tai ir brīva piekļūšana, blakus atrodas Rīgas Juglas vidusskola, kā arī sabiedriskā transporta pieturvietas, no lietai pievienotās fototabulas, secināms, ka ēka apdraud sabiedrisko drošību, degradē Rīgas pilsētas ainavu un ir steidzami iekonservējama veidā, kas nodrošinātu konstrukciju noturību un novērstu pilsētas ainavas bojāšanu ilgtermiņā," atzīst RD.

Pašvaldība uzdeva ēkas Murjāņu ielā īpašniekam mēneša laikā no RD lēmuma spēkā stāšanās dienas sākt ēkas konservācijas darbus, kā arī vienu nedēļu pirms darbu uzsākšanas paziņot RD Īpašuma departamentam par paredzēto darbu izpildes termiņiem, iesniedzot darbu grafiku un plānoto risinājumu aprakstu ēkas konservācijai.

Noteikts, ka ēkas konservācija jāpabeidz ne vēlāk kā triju mēnešu laikā. Pēc konservācijas darbu pabeigšanas ēkas Murjāņu ielā īpašniekam viena mēneša laikā būs jānodrošina tās fasāžu apsegšana ar dekoratīvu pārsegu. Ja pašvaldības uzdotie darbi netiks izpildīti laikā, RD Īpašuma departaments nodrošinās piespiedu ēkas konservāciju tādā apmērā, kas nodrošinātu, ka ir novērsts sabiedriskās drošības un kārtības apdraudējums. Iztērētos pašvaldības līdzekļus vēlāk iecerēts piedzīt no ēkas Murjāņu ielā īpašnieka.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.