Pētījums: pērn Rīgas reģionā dzīvoja par aptuveni 10% vairāk sieviešu nekā vīriešu

Latvijā iedzīvotāju vidū joprojām ir vairāk sieviešu nekā vīriešu, un pērn Rīgas reģionā uz katriem 100 vīriešiem bija aptuveni 121 sieviete, liecina trešdien prezentētais Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) sagatavotais pārskats "Reģionu attīstībā Latvijā 2010".

Pārskata dati liecina, ka pērn Latvijā no visiem iedzīvotājiem 53,9% bija sieviešu, bet 46,1% ‒ vīriešu. Lielākais vīriešu īpatsvars no kopējā reģionu iedzīvotāju skaita bija Zemgalē un Vidzemē ‒ attiecīgi 47,2% un 47,1% vīriešu, bet mazākais Rīgas reģionā ‒ 45,3% vīriešu.

Latvijā joprojām vērojama arī iedzīvotāju skaita samazināšanās, ko ietekmē mazā dzimstība, kā arī cilvēku migrācija, savukārt iekšējā migrācija vēl vairāk pastiprina iedzīvotāju skaita samazināšanos reģionos.

Izslēdzot no pārskata aprēķiniem iedzīvotāju dzīvesvietu maiņu sava reģiona ietvaros, iekšējās ilgtermiņa migrācijas saldo ar pozitīvu vērtību bija tikai Pierīgas reģionā ‒ 2141 cilvēks.

No 8,3 tūkstošiem cilvēku, kas pārcēlās uz dzīvi Pierīgas reģionā, 70% bija rīdzinieki, savukārt no 8,2 tūkstošiem cilvēku, kas ieradās dzīvot Rīgā, Pierīgas reģiona īpatsvars bija 50%.

Pārskata dati liecina, ka Latvijas reģionos un līdz ar to valstī kopumā joprojām turpina samazināties iedzīvotāju skaits mirstības dēļ. Vislielākais iedzīvotāju dabiskais samazinājums pērn bija vērojams Latgales reģionā, kur, rēķinot uz 1000 iedzīvotāju, iedzīvotāju skaits dabiskā samazinājuma dēļ samazinājās par 10 līdz 12 cilvēkiem.

Vismazākais iedzīvotāju skaita samazinājums pērn bija vērojams Rīgas reģionā, kur dabiskā samazinājuma dēļ, rēķinot uz 1000 iedzīvotāju, to skaits saruka par diviem līdz četriem cilvēkiem.

Latvijas reģionu attīstības pārskats izdots jau astoto reizi.

Svarīgākais