RD atbalsta nepabeigto jaunbūvju Jāņa Čakstes gatvē nojaukšanu

Pieņemot šo lēmumu, pašvaldība gan cer, ka īpašnieks nojauks nepabeigtās jaunbūves. RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs iepriekš apliecināja, ka lielākoties piespiedu demontāžas gadījumos tā arī notiek un īpašnieks nojauc graustus.

Dokumentos klāstīts, ka nekustamo īpašumu Jāņa Čakstes gatvē veido zemesgabals 6118 kvadrātmetru (m2) platībā un trīs nepabeigti celtniecības objekti (pamati), tostarp aptiekas un tirdzniecības ēkas jaunbūves.

Apsekojot īpašumu, pašvaldība jau pērn konstatēja, ka nepabeigtās būvniecības objektos ilgstoši netiek veikti būvdarbi, būvkonstrukcijas nav norobežotas (nožogotas) no apkārtējās sabiedrības, caur konstrukcijām aug krūmi un koki.

"Būvniecības teritorija ir piesārņota ar sadzīves atkritumiem, būvkonstrukcijas ir atsegtas un brīvi pieejamas apkārtējai sabiedrībai, kā dēļ rodas apkārtējās sabiedrības apdraudējums un tiek bojāta pilsētas ainava," norādīts dokumentos.

Sertificēta būvinženiera šā gada atzinumā norādīts, ka viena līdz divu stāvu būves ar pagrabu būvniecība pārtraukta bez konservācijas pasākumu veikšanas, kā dēļ vairāk nekā 20 gadu laikā atmosfēras ietekmē ir būtiski bojātas dzelzsbetona karkasa konstrukcijas un sākusies saliekamā dzelzsbetona karkasa tērauda ieliekamo detaļu korozija, atsevišķas būvkonstrukcijas erodējušas līdz pilnīgas izjukšanas stadijai. Nepabeigtās celtniecības būves atrodas pirmsavārijas tehniskā stāvoklī, tostarp tās nav nodrošinātas pret trešo personu iekļuvi to teritorijā, bet būvju konstrukcijas rada traumu rašanās iespējas, uzsvērts atzinumā.

Pēc Rīgas domes graustu klasifikācijas, nepabeigtās celtniecības būves Jāņa Čakstes gatvē iekļaujamas pirmajā kategorijā – grausti ar augstu sabiedriskās drošības apdraudējuma pakāpi (bīstami grausti), tostarp nepabeigtās celtniecības objekti – saskaņā ar vizuālās apsekošanas rezultātiem ir bojātas būves noturībai būtiskas nesošās vai norobežojošās konstrukcijas, iespējama pilnīga vai daļēja būves konstrukciju pašsabrukšana, kuras dēļ var būt apdraudēti apkārtējie īpašumi, garāmgājēji vai transporta kustība.

RD plāno uzdot nepabeigto jaunbūvju īpašniekam – kompānijai "A.F.P. of North America Inc. patstāvīgā sabiedrība Latvijā" – viena mēneša laikā pēc lēmuma spēkā stāšanās sākt būvju demontāžu un ne vēlāk kā vienu nedēļu pirms darbu sākšanas iesniegt Īpašuma departamentam darbu izpildes kalendāro grafiku ar konkrēti norādītiem darbu posmu izpildes termiņiem. Demontāža jāpabeidz ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no domes lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Ja būvju nojaukšana netiks sākta laikā vai arī netiks pabeigta laikā, RD Īpašuma departaments izstrādās nepieciešamo dokumentāciju un nodrošinās lēmuma piespiedu izpildi, nojaucot būves. Demontāžu finansēs no līdzekļiem departamenta darbības un nekustamā īpašuma izmantošanas procesu nodrošinājumam, bet vēlāk tos paredzēts piedzīt no "A.F.P. of North America Inc. patstāvīgās sabiedrības Latvijā".

"Lursoft" informācija liecina, ka "A.F.P. of North America Inc. patstāvīgā sabiedrība Latvijā" dibināta 1997.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir divi tūkstoši latu, un tas pieder Kipras kompānijai "AFP (CYPRUS) LIMITED".

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.