Mārupītē piesārņojumu neatklāj, tomēr aicina uzmanīties

© f64

Pēc mēnesi ilga monitoringa noskaidrots, ka ķīmiskā avārija, kuras dēļ jūlija sākumā tika piesārņoti Mārupītes apkārtnes lokālie ūdeņi, būtisku kaitējumu gruntsūdeņiem nav nodarījusi.

Tomēr laboratorijā atklāts, ka ūdenī, kas ņemts no vietējām spicēm un akām, ir sastopamas baktērijas, kas labvēlīgos apstākļos var savairoties un kaitēt veselībai, saka SIA Rīgas ūdens (RŪ) preses pārstāvis Arturs Mucenieks. Izvairīties no šādiem arpgadījumiem var, pieslēdzoties centrālajam ūdens un kanalizācijas tīklam.

Veselība vai ietaupīta nauda

«Ja pirms septiņdesmit gadiem vectēvs izraka aku, tajā laikā ūdens kvalitāte tur droši vien bija laba, taču pilsēta attīstās, un vietās, kur nav centralizētas kanalizācijas sistēmas, bet sausās tualetes, piesārņojums ar laiku iesūcas gruntī un piesārņo lokālos ūdens avotus,» stāsta A. Mucenieks, norādot, ka lielāka daļa Mārupes apkārtnes māju ir celtas pagājušā gadsimta pirmajā pusē.

Lai Rīgā ievilktu mūsdienīgu un metropolei atbilstošu ūdens apgādes sistēmu, tiek piesaistīts Eiropas Savienības Kohēzijas fondu finansējums, tomēr Latvijas likumdošana paredz virkni maksas procedūru, kas bieži vien iedzīvotājus attur no pieslēgšanās centralizētajam ūdenstīklam. Atsevišķos gadījumos tas var izmaksāt pat 1000 latu. «Tomēr šajā gadījumā būtu jāpadomā par savu veselību, kuras atgūšana varētu izmaksāt pat dārgāk,» norāda A. Mucenieks. Turklāt punktuālajiem tīklu izbūves nosacījumiem ir vairāki plusi, proti, ūdensvadi, kas izbūvēti bez speciāla projekta un saskaņošanas, nereti ziemā aizsalst. Turklāt tie nav iezīmēti tehniskajos dokumentos un ievērojami apgrūtina gan zemes īpašnieku būvniecības plānus, gan arī pilsētbūvnieku, tostarp RŪ ieceres.

Atrod nevēlamas baktērijas

Pēc ķīmiskās avārijas Mārupes pagastā mēneša garumā RŪ sadarbībā ar Rīgas domi veica vienreizēju bezmaksas monitoringu, pārbaudot ūdeni lokālajās ūdens apgādes ietaisēs – akās, urbumos un spicēs. Laboratorijā tika izpētīti vairāk nekā 100 paraugi un būtisks ķīmiskais piesārņojums gruntī netika konstatēts, tomēr pētījums parādīja virkni problēmu, ar kurām saskaras rīdzinieki atsevišķos mikrorajonos.

«Konstatējām, ka lokālajās ūdens apgādes sistēmās ūdens kvalitāte varētu būt labāka. Runa nav par ķīmisko piesārņojumu – tik traki nav, tomēr ūdenī tika konstatēta dažādu baktēriju klātbūtne, kas atsevišķos gadījumos var būt bīstama veselībai,» stāsta A. Mucenieks.

Tā kā gruntsūdens ir plūstošs, tad, dzerot tikko iesmeltu ūdeni, baktēriju koncentrācija tajā nav tik liela un, visticamāk, veselībai kaitējums netiks nodarīts, secinājuši speciālisti. Tomēr, piemēram, ja siltā vasaras dienā ūdens tiks noturēts krūzē vai spainī – baktērijas var savairoties, un cilvēks var iedzīvoties pamatīgās vēdergraizēs. Monitoringu bez RŪ Mārupītes apkārtnē veica arī Valsts veselības inspekcija, kas neatkarīgā pētījumā konstatējusi līdzīgus faktus, norādot, ka lokālajās sistēmās ūdens nav īpaši kvalitatīvs.

Situācija mikrorajonos uzlabojas

Pēdējos 10 gados RŪ galvaspilsētā izbūvējis vairāk nekā 100 kilometru ūdens apgādes tīklu tikai ar vienu mērķi – lai rīdziniekiem varētu organizēt centralizētu ūdens apgādi un, lai ūdens lietošana būtu droša, uzsver A. Mucenieks.

Tīkli jau izbūvēti Mežaparkā, Vecāķos, daļā Mārupes, Šampēterī un Dārzciemā, savukārt šogad tīklu paplašināšana tiks uzsākta arī Katlakalnā, Bolderājā un tajā daļā Mārupes, kurā līdz šim centralizēto ūdens apgādes tīklu nebija.

«Pēc ķīmiskās avārijas esam novērojuši, ka cilvēku attieksme ir mainījusies – saņemam ļoti daudz jautājumu, un jāatzīst, ka avārijas dēļ cilvēki ir izrādījuši interesi par savu veselību. Normālā metropolē būtu ideāli, ja tīkliem būtu pieslēgušies 100% iedzīvotāju, pagaidām tie ir vairāk nekā 90%. Situācija uzlabojas, taču tā ir tālu no ideālas,» saka A. Mucenieks. Viņš atceras, ka vēl pirms astoņiem gadiem, kad centralizētie ūdens un kanalizācijas tīkli tika izbūvēti Mežaparkā, lokālo tualešu dēļ Ķīšezerā tika konstatēts gruntsūdeņu piesārņojums, līdzīga situācija bija arī Vecdaugavas apkārtnē. «Jāuzsver, ķīmiskā piesārņojuma iekļūšana centralizētajā tīklā līdzinās nullei,» norāda A. Mucenieks.

***

Secinājumi pēc Mārupītes ķīmiskās katastrofas

Mārupītes apkārtnes lokālajā ūdens sistēmā konstatēta baktēriju klātbūtne.

Ūdeni var dzert, bet atsevišķos gadījumos tas var būt bīstams.

Rīgas ūdens tīklā baktēriju iekļūšana līdzinās nullei.

Plašāka informācija pa tālruni 80002122.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.