Rīgas satiksme izsaka nožēlu par 6.tramvaja nobrauktām kaijām

"Rīgas satiksme" (RS) izsaka nožēlu par 6.tramvaja nobrauktām kaijām Čiekurkalnā, taču pret tramvaja vadītāju disciplinārlietu nerosinās.

RS runasvīrs Viktors Zaķis aģentūru BNS informēja, ka uzņēmumā ir izvērtēts kāda aculiecinieka iesniegumā minētais par to, ka tramvajs, braucot lielā ātrumā, uzbraucis kaijām, kuras zem transporta līdzekļa gājušas bojā.

RS atbildē iesnieguma autoram norādījusi, ka tramvaja vadītāja pienākumus regulē Ceļu satiksmes likums un Ceļu satiksmes noteikumi, kā arī tramvaja vadītāja amata apraksts. Atbilstoši tiem vadītājam tramvajs jāvada tā, lai novērstu jebkādus riskus sabiedriskā transporta pasažieriem un drošībai ceļu satiksmē kopumā. Viens no lielākajiem riskiem sabiedriskā transporta pasažieriem ir krišana, kā dēļ pasažieris var gūt nopietnu traumu.

Par konkrēto aprakstīto situāciju RS lūdza sniegt paskaidrojumus iesniegumā norādītajai tramvaja vadītājai, kura paskaidroja, ka kaijas pamanījusi pārāk vēlu, lai veiktu drošu bremzēšanas manevru. Šāda tramvaja vadītājas rīcība atbilst Ceļu satiksmes noteikumos paustajam, ka transportlīdzekļa vadītājam aizliegts strauji bremzēt, ja tas nav nepieciešams ceļu satiksmes drošībai. Izvērtējot situāciju, pēc RS uzskata, tramvaja vadītāja lēmumu strauji nebremzēt pieņēmusi pamatoti, jo attiecībā pret putnu apdraudējumu straujas bremzēšanas gadījumā vairāk bija apdraudēta pasažieru droša pārvietošanās ar sabiedrisko transportu, turpretī straujas bremzēšanas gadījumā būtu risks, ka cietīs pasažieri.

Tāpat RS norādījusi, ka ne Ceļu satiksmes likumā, ne Ceļu satiksmes noteikumos nav priekšrakstu par transportlīdzekļu vadītāju rīcību situācijā, ja uz sliedēm ir kāds šķērslis, turklāt, ņemot vērā tramvaja pārvietošanos pa sliedēm un pasažieru atrašanos salonā, ir ierobežota tā manevrētspēja un spēja apstāties nekavējoties pēc šķēršļa pamanīšanas.

Lai arī atbilstoši Ceļu satiksmes likumā noteiktajam konkrētā situācija nav vērtējama kā ceļu satiksmes negadījuma izraisīšana un nav pamata transportlīdzekļa vadītāju saukt pie disciplināratbildības, RS izsaka nožēlu par notikušo un pievienojas viedoklim, ka jebkuram transportlīdzekļa vadītājam, ja vien nerada draudus ceļu satiksmes drošībai un pasažieriem, ir jāveic nepieciešamie pasākumi, lai novērstu dzīvnieku traumēšanu, uzsvēra Zaķis.

RS aicina par šādiem vai līdzīgiem atgadījumiem informēt pa bezmaksas tālruni 80001919 vai rakstīt e-pastu info@rigassatiksme.lv.

Portālā "apollo.lv" trešdien ievietotas kāda aculiecinieka Edgara fotogrāfijas, kurās redzamas 6.maršruta tramvaja sabrauktas kaijas mirstīgās atliekas. Notikumi risinājušies agrā rīta stundā Ropažu ielā netālu no Čiekurkalna tirgus – jaunais zemās grīdas tramvajs tā vietā, lai uz sliedēm esoša putnu bara priekšā piebremzētu, vēl paātrināja gaitu un ar pamatīgu ātrumu ietriecās putnos, pavēstījis aculiecinieks.

"Lielākā daļa paglābās, bet ne visi – bija briesmīgi skatīties, kā liela, balta kaija tiek parauta zem riteņiem un samalta gabalos, no tramvaja apakšas uz visām pusēm lidojot ne tikai spalvām, bet arī asiņainiem gaļas gabaliem," viņš rakstījis.

Kad tramvaja vadītājai, vidēja vecuma sievietei, jautāts, kāpēc viņa šādi rīkojusies, viņa atcirtusi, ka viņai neesot jāuztraucas par visu, kas mētājas pa sliedēm, un viņa netaisoties bremzēt katra sīkuma dēļ.