Ūdens analīzes no Mārupītes uzrāda lēnu situācijas uzlabošanos

Ūdens analīzes no Mārupītes upes uzrāda lēnu situācijas uzlabošanos, notiek pašattīrīšanās process, informē Valsts vides dienestā (VVD).

Sadegušo un nelietojamo ķīmisko vielu un maisījumu atkritumu izvešana no nodegušās noliktavas Ulmaņa gatvē 199 pabeigta ceturtdienas vakarā ap plkst. 20.30. SIA "BAO" teritoriju attīrīja kopš 7.jūlija. Valsts vides dienests lūdzis "BAO" un "Eco Ostai" iesniegt kopsavilkumu par veiktajiem darbiem, izvestajiem atkritumiem, to daudzumu un izmaksām.

7. un 11.jūlijā paņemto Mārupītes ūdens paraugu rezultāti liecina, ka situācija upē sāk uzlaboties. No Mārupītes Daugavā kopumā ieplūst atbilstošas kvalitātes ūdens, pēdējie rezultāti uzrāda paaugstinātu kopējā hlora un amonija jonu daudzumu, kas tomēr nerada negatīvas sekas videi un dzīvajiem organismiem.

Četru dienu laikā ķīmiskā skābekļa patēriņš ir izlīdzinājies un sasniedzis līmeni, kāds novērots kontrolmērījuma vietā – 100 metru augšpus piesārņotā grāvja Mārupītē.

Tomēr uzmanība jāpievērš nitrātjoniem, kas pēc savas būtības ir slāpekļa mēslojums, tāpēc tie veicina ūdens augu augšanu. Pārmērīga ūdens augu augšana rada arī lielu skābekļa patēriņu, un nitrāti sāk uzkrāties dzīvajos organismos. 3.jūlijā konstatētais nitrātjonu mērījums 170 miligrami litrā ir ļoti augsts rādītājs, tas pārsniedz no attīrīšanas iekārtām izplūstošajos notekūdeņos esošo piesārņojuma līmeni. Pašlaik nitrātjonu rādītāji krītas un gandrīz sasniedz pieļaujamās normas robežas.

Ir pamats domāt, ka piesārņojums izraisīs ūdens augu pastiprinātu augšanu Māras dīķī, atzīst VVD.

Paaugstināti bija sulfātu un hlorīdu rādītāji, tomēr mūsu ūdeņos to ir daudz arī ikdienā un būtisku ietekmi uz organismu tie neatstāj.

Negatīvi vērtējams paaugstināts kopējais hlora rādītājs. Tas norāda, ka ūdeņos nonākuši hloru saturošie, oksidējošie līdzekļi, kādus lieto izlietņu un klozetpodu tīrīšanai. Tie nav pārāk toksiski, bet tie nedrīkst būt ne tuvu tajos daudzumos, kādi ir testēšanas rezultātos: pie ietekas Māras dīķī 3.jūlijā kopējais hlors, kura pieļaujamajam daudzumam virszemes ūdeņos ir jābūt vienādam vai mazākam par 0,005 mg/l, bija 9,9 mg/l. Šis rādītājs gan ir ātri samazinājies, tomēr pašlaik arī pie iztekas Daugavā rezultāts pārsniedz normu.

Lai varētu veikt jebkādu salīdzinājumu un strādāt ar rezultātiem, tika noņemts atsevišķs fona paraugs 100 m augšpus piesārņotā grāvja Mārupītē.

Pašlaik ir palielināts intervāls starp ūdens paraugu ņemšanu, bet arvien vēl tiek un tiks turpināta piesārņotās vietas apsekošana un uzraudzība. Nākamos ūdens paraugus plānots ņemt 18.jūlijā.

Jau vēstīts, ka ķīmiskais piesārņojums Mārupītē ieplūda 3.jūlijā pēc ugunsgrēka uzņēmuma noliktavā, kur glabājās sadzīves ķīmijas preces. Lai arī ūdens kvalitāte lēnām uzlabojas, Mārupes novada dome apsver iespēju piesārņojuma vairāk skartajām mājām pievilkt centralizēto ūdensvadu.

Svarīgākais