Siltumtīklu pārbaudes dēļ Rīgā Daugavas labā krasta rajonos nebūs siltā ūdens

Siltumtīklu hidrauliskās pārbaudes laikā otrdien pārtrauks karstā ūdens piegādi Daugavas labajā krastā, norāda Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Domē informēja, ka pārbaudes laikā otrdien no plkst.7 līdz dienas beigām jeb aptuveni plkst.24 visiem siltumenerģijas patērētājiem jābūt droši atvienotiem no siltumtīkliem, tādējādi Rīgas iedzīvotājiem, kas dzīvo Vecrīgā, Rīgas centrā, Ķengaragā, Dārzciemā, Dreiliņos, Pļavniekos, Purvciemā, Mežciemā, Teikā, Juglā, Čiekurkalnā, Sarkandaugavā un Mežaparkā, nebūs pieejams karstais ūdens.

Par plānoto siltumenerģijas piegādes pārtraukšanu savlaicīgi – likumā noteiktā kārtībā – ir informēti namu īpašnieki un apsaimniekotāji, piebilda domē.

Domē arī pastāstīja – lai siltumtīklos radušos bojājumu gadījumā vidē neizplūstu karsts siltumnesējs (tehniskais ūdens), pirms hidrauliskās pārbaudes tas tiek atdzesēts līdz +45 grādiem, tāpēc abonentiem karstā ūdens temperatūra pakāpeniski pazemināsies jau pirmdienas, 4.jūlija, vakarā. Lielākā daļa siltumenerģijas patērētāju karsto ūdeni saņems trešdien, 6.jūlijā, no rīta, bet situācijā, ja atsevišķi siltumtīklu posmi pārbaudi neizturēs, iespējami karstā ūdens piegādes pārtraukumi līdz bojājumu novēršanai.

Pārbaudes laikā siltumtīkli ir paaugstinātas bīstamības objekti – siltumnesēja spiediens tajos sasniedz 16 atmosfēru, piebilda Rīgas domē un uzsvēra, ka Rīgas siltumapgādes uzņēmums "Rīgas siltums" lūdz iedzīvotājus nekavējoties ziņot par hidrauliskās pārbaudes laikā novērotajām ūdens noplūdēm siltumtīklos pa diennakts Klientu palīdzības dienesta bezmaksas tālruni 80 0000 90.

Hidrauliskās pārbaudes ir visefektīvākā metode, lai pārliecinātos par siltumtīklu drošību. To laikā siltumtīklus izmēģina ar paaugstinātu spiedienu. Hidraulisko pārbaužu laikā tiek kontrolēts cauruļvadu, noslēgarmatūras, metināto savienojumu un kompensatoru blīvums. Vasaras laikā plānotas hidrauliskās pārbaudes arī citās centralizētās siltumapgādes zonās, un par iespējamiem karstā ūdens pārtraukumiem "Rīgas siltums" ziņos atsevišķi, pavēstīja domē.

Pērn veiktajā hidrauliskajā pārbaudē Daugavas labajā krastā tika konstatēti un likvidēti 86 bojājumi siltumtīklos.

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. 77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir vairāk nekā 876 kilometri, no kuriem 72% ir "Rīgas siltuma" īpašumā.

Uzņēmuma akcionāri ir Latvijas valsts – 48,995%, Rīgas dome – 49%, "Dalkia City Heat" – 2% un valsts uzņēmums "Latvenergo" – 0,005%.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais