Mārupītē turpinās piesārņotā ūdens atsūknēšana; zivis upē vairs neslāpst

© f64

No Mārupītes piesārņotākajām vietām līdz šim atsūknēti 400 kubikmetru ūdens, bet plānots atsūknēt vēl aptuveni 1600 kubikmetru, pirmdien pusdienlaikā žurnālistus informēja uzņēmuma "Eko osta" valdes priekšsēdētājs Andrejs Laškovs.

Viņš pastāstīja, ka piesārņojuma kodols ir savākts, taču darbi turpināsies. Pilnu ainu par piesārņojumu varēšot gūt divu nedēļu laikā. Pašlaik ūdenstilpē zivis vairs neslāpst, tas noticis svētdien.

Laškovs sacīja, ka 99 procenti nepieciešamo darbību ir jāveic Mārupes novadā un Rīgā.

Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamenta Vides uzraudzības nodaļas speciālists Andrejs Reinšmits klāstīja, ka ir paņemtas trīs analīzes – pie izplūdes vietas Mārupes novadā, no ieplūdes Māras dīķī un arī Rīgā. Analīžu pirmie rezultāti būs vēlāk pēcpusdienā. Kamēr analīžu rezultāti nav zināmi, Reinšmits no sīkākiem komentāriem par piesārņojuma bīstamību atturējās. Viņš gan norādīja, ka lielākoties ūdenī nonākuši hlora savienojumi, kas nav gaistoši, tāpēc ir piesārņotas arī ūdenstilpju dūņas, kas izraisījis zivju bojāeju, taču smagajiem metāliem notekūdeņos nevajadzētu būt.

Pilna aina par elementiem, kas nonākuši ūdenī, būs zināma apmēram divu nedēļu laikā, teica Reinšmits.

Rīgas izpilddirektors Juris Radzēvičs (LPP/LC) uzsvēra – lai ierobežotu piesārņotā ūdens plūsmu, svētdien uz Rīgas robežas ir aizbērti divi notekgrāvji, taču piesārņojums turpinājis izplatīties.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (LPP/LC), kurš pirmdien apmeklēja notikuma vietu, ir uzdevis pašvaldības policijai un citiem atbildīgajiem dienestiem uzraudzīt, lai iedzīvotāji nelietotu piesārņoto ūdeni, bet "Rīgas ūdenim" turpināt dzeramā ūdens piegādi ar cisternām, kur tas ir nepieciešams. Līdz šim uzņēmums pēc pieprasījuma ir nogādājis trīs autocisternas ar dzeramo ūdeni.

"Rīgas ūdens" pārstāvis Arturs Mucenieks, ka uzņēmums par samaksu – 10 latiem – var veikt ūdens analīzes, kas varētu būt aktuālas tiem Mārupes un apkaimes iedzīvotājiem, kuri izmanto ūdeni no privātiem aku urbumiem un bažījas, vai ūdens nav piesārņots.

Arkādijas parka kanālā ir vērojamas baltas putas un gaisā jūtama dažādu ķīmisku līdzekļu smaka, novēroja aģentūra BNS.

Jau vēstīts, ka svētdien no noliktavu kompleksa "Baltais vējš" Kārļa Ulmaņa gatvē 15 izplūdušas bīstamas ķīmiskas vielas, kas piesārņo Mārupīti.

"Rīgas ūdens" Mārupes iedzīvotājiem svētdien un turpmākajās dienās dzeramo ūdeni piegādās ar cisternām, un darīs to tik ilgi, kamēr pilsētas iedzīvotājiem nebūs pieejams nekaitīgs dzeramais ūdens. Par lietojama dzeramā ūdens piegādi rūpējas arī Mārupes novada dome.

Tikmēr nav nekādu bažu, ka Mārupē notikušais piesārņojums varētu ietekmēt dzeramā ūdens kvalitāti Rīgā – tas pirms attīrīšanas tiek ņemts Rīgas HES ūdenskrātuvē pie Salaspils, kuru Mārupītes piesārņojums noteikti neaizsniedz, teica "Rīgas ūdens" pārstāve Signe Dreijere un piebilda, ka par dzeramā ūdens kvalitāti jāuztraucas Mārupes tuvumā esošo lokālo aku lietotājiem.

Svarīgākais