Rīgas svētku laikā notiks aviosacensības gaisa akrobātikā

Rīgas svētku laikā no 18. līdz 21.augustam notiks aviosacensības gaisa akrobātikā, desmit labākie piloti sacentīsies gan obligātajā, gan brīvajā disciplīnā, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja pilots un sacensību organizators Gints Bubieris.

Viņš sacīja, ka Starptautiskās Gaisa sporta federācijas sacensības norisināsies trīs dienas. No 18.līdz 20.augustam paredzētas sacensības gaisa akrobātikā, bet 21.augustā sacensību dalībniekiem pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem rādīs plašu paraugdemonstrējumu programmu.

"Elite Aerobatic Formula" (EAF) sacensībās piedalīsies 10 labākie "Unlimited" kategorijas piloti, kuri sacentīsies divās kategorijās – "Aerobatic Against Time" (AAT) un "Freestyle" jeb brīvās izvēles disciplīnā.

AAT disciplīnā pilotiem jāveic sešas līdz septiņas figūras noteiktā secībā triju minūšu laikā, to, kādas figūras un kādā secībā, pilots uzzina tikai neilgu brīdi pirms sacensībām, pilotiem šīs figūras jāizpilda pēc iespējas īsākā laikā, bet par katru kļūdu pilotam tiek piešķirtas piecas sekundes pie kopējā kontrollaika.

Savukārt brīvās izvēles disciplīnā pilotam tiek dotas četras minūtes, lai viņš varētu parādīt visu, ko spēj, priekšnesumā iekļaujot tādus paraugdemonstrējumus, kurus neviens cits neizpilda.

EAF sacensību Rīgas posmā piedalīsies šo sacensību iepriekšējo gadu uzvarētāji un daudzu titulu ieguvēji, viņu vidū būs arī vienīgā sieviete šajās sacensībās Svetlana Kapaņina no Krievijas. Sacensībās piedalīsies piloti no Francijas, Somijas, Čehijas Lielbritānijas un citām valstīm.

Bubieris prognozēja, ka, ņemot vērā citu valstu pieredzi, EAF sacensību posms Rīgā varētu pulcēt vismaz 300 tūktošus skatītāju no Latvijas, kā arī ārvalstīm. Doma par šādu sacensību rīkošanu radās pēc iepriekšējiem Rīgas svētkiem, kad pērn notika aviošovs.

Plānots, ka skatītāji varēs izvietoties Zaķusalas un Daugavas krastos un sacensības notiks virs Daugavas starp Salu un Dienvidu tiltu.

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Vadims Baraņņiks ceturtdien žurnālistiem norādīja, ka tuvākajā laikā tiks plānots, kā pēc iespējas optimālāk nodrošināt interesentu nokļūšanu uz Zaķusalu. Viņš arī minēja, ka sacensību laikā tiks paredzēti papildu sabiedriskā transporta reisi, lai iedzīvotājiem un pilsētas viesiem būtu ērtāk nokļūt Zaķusalā.

EAF sacensībās atļauts piedalīties tikai augstākās klases pilotiem, no katras valsts drīkst piedalīties tikai viens lidotājs. Vienās sacensībās piedalās ne vairāk kā desmit pilotu.

Piloti sacensību laikā izmantos Spilves lidlauku.

Svarīgākais