Grīziņkalnā top koka ēku muzejs

Rīgā, Grīziņkalnā, top koka ēku muzejs, kurā būs iespējams apskatīt, kā savulaik dzīvoja Rīgas fabriku strādnieki un amatnieki, trešdien vēsta laikraksts "Diena".

"Buržuju dzīves līmeni rīdzinieki zina, apmeklējot Jūgendstila muzeju Alberta ielā, bet, kā dzīvoja Rīgas fabriku strādnieki, amatnieki, atliek vien iedomāties. Topošajā Grīziņkalna koka arhitektūras kompleksā Grīziņkalnā šāda iespēja būs," pastāstījis Rīgas Austrumu izpilddirekcijas projektu vadītājs Jānis Lejnieks.

Topošais muzejs atradīsies Krāsotāju un Lienes ielas stūra namā. Augšstāvā bijušie četri dzīvokļi izveidoti kā laika liecība kopš mājas celšanas 1877.gadā līdz padomju laika tipiskajam pusotras istabas dzīvoklītim, kura ārdurvis apsistas ar dermantīnu. Atjaunojot ēku, īpaša uzmanība pievērsta koka detaļu restaurācijai.

"Pirmajā dzīvoklī nebūs elektrības, kā tas bija mājas celšanas laikā, nākamie arī tiks ierīkoti kā sava laika liecinājumi, meistariem īpaši pieteicu padomju tapsējumu atstāt," pastāstījis arhitekts, uzsverot, ka mājā, kurā labierīcības bijušas sētā, pēdējie iedzīvotāji dzīvojuši līdz 1990.gadam.

Namu paredzēts restaurēt, lai izveidotu "kompetences centru, kas uzkrās informāciju par koka ēku renovāciju, būvniecību un metodēm", sekmētu koka arhitektūras mantojuma saglabāšanu un, veicot kultūrvēsturiski tipiskās koka apbūves ēkas restaurāciju, popularizētu koka ēku šarmu Rīgā kopumā. Paredzams, ka muzeja ekspozīcija par Rīgas nomales sadzīvi 19.‒20.gadsimtā un skursteņslaucītāja arodu tiks atklāta šā gada decembrī.

Centrā veiks nelielus vēsturisko ēku detaļu renovēšanas darbus, kā arī tirgos nojaucamo koka ēku detaļas un materiālus. Paredzēts, ka blakus muzejam atradīsies konferenču, semināru un izstāžu zāle.

Projekta Grīziņkalna kultūrvēsturiskā mantojuma tūrisma potenciāla stiprināšana kopējās izmaksas ir 422 282 lati, no tiem Rīgas dome līdzfinansē 170 000 latu.

Svarīgākais