Tūristi Rīgu dēvē par Baltijas Parīzi

Otfrīds Herlings ar kundzi no Vācijas © Monta Liepa

Laikam kļūstot arvien siltākam un saulainākam, Latvijā vērojams tūristu pieplūdums. nra.lv devās Vecrīgas virzienā, lai iepazītos ar cilvēkiem, kas viesojas Latvijā.

Parki un ieliņas bija kā izslaucītas no rīdziniekiem, toties ceļotājus varēja sastapt ik uz soļa. nra.lv novēroja, ka ielu muzikanti priecēja tūristus, kas fotografējās vēsturisko ēku un krāšņo dārzu fonā. Dažviet uzkavējās 20 līdz 30 cilvēku grupas, kuras pastaigājās gida pavadībā. Satiktie cilvēki Latvijā ir pirmo reizi un pirmos iespaidus pauda pozitīvus.

Otfrīds Herlings ar kundzi no Vācijas -

Gados vecāko pāri nra.lv satiek Esplanādes parkā, kuri tikko iznākuši no Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāles. Skaists dziedājums esot bijis, stāsta Herlinga kungs. Tūristi ieradušies Rīgā mākslas un vēstures vadīti, jo ir sajūsmināti par jūgendstila ēkām un mierpilno vidi. Vēlējušies iepazīties tuvāk ar Baltijas telpu, kas ir cieši saistīta ar Vācijas vēsturi. Līdzi ceļo arī grāmata par jūgendstilu un pāris iepazīstina Neatkarīgo ar netālu esošās ēkas stilu. Ceļojuma laikā bijuši Stokholmā, Tallinā un tagad īsu brīdi uzkavēsies Rīgā. Pirmie iespaidi par pilsētu ir pozitīvi. Šeit esot mierīga, nesteidzīga gaisotne, izpalīdzīgi cilvēki un attīstīta satiksme, jo automašīnas vienmēr palaižot gājējus. „Rīgai ir savs raksturs. Tā ir zaļa pilsēta ar skaistām ēkām. Ir dzirdēts, ka Rīga ir Baltijas Parīze.”

Luīze (19) no Šveices un Andrea (26) no Portugāles -

Smaidīgais pāris uz Rīgu atceļojis ar autostopiem no Lietuvas un ir šeit ceturto dienu. Iepazīstoties tuvāk, atklājas, ka jaunieši pazīstami divas nedēļas, jo satikušies strādājot kaimiņzemes fermā. Vajadzējis nopelnīt naudu, lai turpinātu izzināt Baltijas valstis. Abi izvēlējušies pamest dzimtās pilsētas un apceļot Eiropas ziemeļu pusi, kas ir mazāk iepazīta un lētāka, salīdzinot ar Skandināvijas valstīm. „Mēs neesam tūristi, mēs esam ceļotāji,” uzsver Andrea. Viņu plānos ir apskatīt mazāk iepazītas vietas, viesoties lauku pusē, aiziet uz vietām, kurās valda brīva gaisotne un var nepiespiesti atpūsties. Sākumā jauniešu plāni šķiet nepārdomāti, bet vēlāk atklājas viņu netradicionālā pieeja tūrismam. Viņi ceļo ar autostopiem, apmeklē vietas, kurās ieeja ir bez maksas un nakšņo „couch surfing” (www.couchsurfing.org), kas ir domubiedru grupa „dīvānu sērfošana”. Par rīdziniekiem radies labs iespaids, jo daudzi izpalīdz, sazinoties angliski, kas Lietuvā bijis daudz grūtāk. Tuvākajās dienās pāris dosies uz Cēsīm, Ventspili, Kolku, Liepāju, lai apskatītu dabu un gūtu jaunus iespaidus ārpus galvaspilsētas.

Marina Gatskan (25) no Baltkrievijas -

Marina Rīgā ir otro dienu, tāpēc neko daudz nav paguvusi apskatīt. Viņas transports bijis autobuss, kurā pavadītas aptuveni desmit stundas. Šis ir pirmais atvaļinājums trīs gadu laikā, kurā plānots atpūsties no cilvēku pilnās ikdienas. „Es vēlos vienkārši relaksēties, meditēt, iepazīt pilsētu,” viņa stāsta. Rīga izvēlēta par galamērķi, jo nav dārga un tālu no Minskas Baltkrievijā. „Lasīju internetā, ka Rīga ir mazā Parīze un nolēmu iepazīt cilvēkus, viņu mentalitāti.” Padomju Savienības gados šeit dzīvojuši viņas vecāki. „Baltkrievija un Latvija ir tuvu viena otrai, tomēr valstis ir ļoti atšķirīgas. Rīgā ir mierīgi un klusi, salīdzinot ar steidzīgo un cilvēkiem pārņemto Minsku.” Marinai radies sakoptas pilsētas iespaids un viņa novērojusi, ka smēķētāju uz ielām ir maz, jo tas nav atļauts sabiedriskās vietās.

Ceļotāju balsis skanēja apmierināti un viņi priecājās par ierašanos Rīgā. Visi novērtēja Rīgu, kā sakoptu un mierpilnu pilsētu, kurā ir pieklājīgi un jauki cilvēki. Atsveicinoties, Herlinga kungs novēlēja visiem veiksmi un šķīrāmies kā paziņas. Jācer, ka arī turpmākajā laikā, pozitīvos iespaidus nesagraus un ikviens no atbraucējiem vēlēsies atgriezties Latvijā.

Svarīgākais