Ziemeļblāzmas kultūras nama atjaunošana izmaksās līdz 10 miljoniem latu, šogad ieguldīs 2,8 miljonus

Rīgas domes (RD) Īpašuma departaments izsludinājis konkursu par Ziemeļblāzmas kultūras nama atjaunošanu, rekonstrukciju iecerēts sākt vasaras otrajā pusē.

Konkurss izsludināts par visiem paredzētajiem objekta atjaunošanas darbiem, kopējās projekta izmaksas prognozējamas līdz desmit miljoniem latu, bet šogad objekta atjaunošanā ieguldīs 2,8 miljonus latu, aģentūrai BNS pastāstīja RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs.

Ja konkursa rezultāti netiks apstrīdēti un neiekavēsies, līgumu ar konkursa uzvarētāju varētu noslēgt jūlija vidū par visu paredzamo būvdarbu summu, bet ar atrunu, ka līdz šā gada beigām piešķirta daļa summas un turpmākajos gados darbiem nepieciešamo finansējumu piešķirs par katru no turpmākajiem gadiem. Paredzēts, ka Ziemeļblāzmas kultūras namu un tam pieguļošo plašo parku atjaunos un labiekārtos nepilnu divu gadu laikā – līdz 2013.gada vasarai.

Pieteikumi potenciālajiem būvdarbu veicējiem jāiesniedz līdz jūnijam, bet pieteikumu aploksnes atvērs 13.jūnijā, sacīja Burovs.

Viss projekta īstenošanai nepieciešamais finansējums tiks meklēts RD budžetā.

Jau vēstīts, ka šā gada ziemā izsludināts konkurss par Ziemeļblāzmas kultūras nama rekonstrukciju, taču to apšaubīja viens no pieteicējiem – būvkompānija "Merks". Pēc viņa domām, konkursa rezultāti nav snieguši skaidrību par remonta rezultātu un cenu, aģentūrai BNS iepriekš teica "Merka" sabiedrisko attiecību konsultants Ēriks Matulis.

"Merks" toreiz pauda, ka konkursa rīkotāji pretendentu kvalifikācijai ir izvirzījuši nepamatotas prasības, kas neatbilst Publisko iepirkumu likumam. Tāpat būvprojektā un tehniskajās specifikācijās nav iekļauta visa piedāvājuma sagatavošanai nepieciešamā informācija un darbu apmēros nav saprotami norādīti veicamo darbu apmēri.

Jau vēstīts, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs") gada sākumā publiski pārmeta Kultūras ministrijai (KM) atbalsta trūkumu vairākos jautājumos, tostarp vainojot ministriju Eiropas Savienības finansējuma nenodrošināšanā "Ziemeļblāzmas" remontam. KM uz to atbildēja – iesniegtie projekti izvērtēti atbilstoši kritērijiem un pašvaldības iesniegtais projekts šoreiz bijis izstrādāts pavirši, bijis nepilnīgs.

Publiskā retorika beidzās ar to, ka RD vadība un kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība") apmeklēja " Ziemeļblāzmas" kultūras namu un abpusēji pauda cerību par konstruktīvāku un pretimnākošāku savstarpējo sadarbību, lai gan arī pēc tikšanās abas puses palikušas katra pie sava viedokļa.

RD joprojām KM pārmeta atbalsta trūkumu līdzekļu piesaistē kultūras nama "Ziemeļblāzma" remontam, tomēr uzsvēra – neraugoties uz to, ka ES finansējums nepieciešamajā 1,2 miljonu latu apmērā šim mērķim netika atvēlēts, pašvaldība pildīs iepriekš pausto apņemšanos un līdz 2014.gadam, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, "ar vai bez KM atbalsta "Ziemeļblāzmas" kultūras pili atjaunos". Tas gan arī nozīmējot, ka kāda cita pilsētas kultūras objekta sakārtošanai naudas nepietiks.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais