Rīgas 1.slimnīcas atjaunošanā plāno ieguldīt līdz diviem miljoniem latu

Rīgas 1.slimnīcas atjaunošanā no Rīgas pašvaldības budžeta nākamgad paredz ieguldīt līdz diviem miljoniem latu, ko izmantos vairāku slimnīcas korpusu atjaunošanā.

Savukārt šajā gadā par domes piešķirto pusmiljonu latu top paredzēto atjaunošanas darbu tehniskais projekts. Savukārt vēl apmēram viens miljons eiro (702 tūkstoši latu) iegūts no Eiropas fondu līdzekļiem, ko līdz gada beigām iecerēts izmantot slimnīcas tehnoloģiju iegādei un pāris korpusu atjaunošanā, pirmdien sarunā par Rīgas 1.slimnīcas darbības plāniem turpmākajiem gadiem pavēstīja Rīgas domes (RD) Sociālo jautājumu komitejas vadītājs Leonīds Kurdjumovs ("Saskaņas centrs") un Rīgas 1.slimnīcas vadītājs Andrejs Pavārs.

Slimnīca no pagājušā gada sākuma, kopš tajā vairs nesniedz neatliekamo palīdzību, tā kļuvusi par dienas stacionāru un piedāvā plaša spektra diagnostikas un ambulatoro palīdzību, faktiski sākusi jaunu dzīvi, sacīja Pavārs. Pērn gadu izdevies beigt ar diezgan prāvu peļņu - apmēram 860 tūkstošiem latu. Daļu šīs summas izmanto tehnoloģiju remontam, kā arī ieguldīs ēku remontdarbos, piemēram, šogad paredzētajai slimnīcas 17.korpusa jumta maiņai.

No šā gada sākuma Rīgas 1.slimnīcā strādājošajiem par 10% palielinātas algas un par virsstundu darbu varēs sniegt piemaksas. Algas varētu palielināt arī lielākā apmērā, taču "vēl nejūtam tādu stabilitāti," norādīja slimnīcas direktors.

Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs") interesējās par plānotajiem slimnīcas ēku renovācijas darbiem un to, cik lielas investīcijas paredzētas no Rīgas pašvaldības budžeta. Vēlāk viņš atkārtoti uzsvēra, ka Rīgas 1.slimnīca arī turpmāk būs tikai un vienīgi ārstniecības nolūkiem, nekādu veikalu vai spēļu zāļu šajā objektā nebūs.

Slimnīcas attīstības plāna ietvaros paredzēts atjaunot slimnīcas 1. un 23.korpusu, lai palielinātu ambulatorās pieņemšanas speciālistu spektru un nodrošinātu pakalpojumu pieejamību arī pacientiem ar īpašām vajadzībām. Atjaunos arī slimnīcas 17.korpusu, uz kuru pārvietos sociālās gultas, kopskaitā līdz 160. Slimnīcas centrālajā ēkā - 1.korpusā - vienkopus izvietos visus ambulatoros speciālistus. Paredzēts renovēt slimnīcas astoto korpusu un izveidot jaunu operāciju zāli, kā arī atjaunot esošo un iegādāties jaunu diagnostikas aparatūru.

Slimnīcai tuvākajos gados pievienos "Veselības namu 5", "Veselības centru 1", Sarkanā Krusta bērnu veselības centru un Bērnu zobārstniecības poliklīniku. RD Labklājības departamenta direktore Inese Švekle (LPP/LC) pastāstīja, ka šo iestāžu pārvietošana uz Rīgas 1.slimnīcas kompleksu sāksies 2013.gada sākumā. Visas apvienotās iestādes arī juridiski būs apvienotas ar Rīgas 1.slimnīcas nosaukumu.

Jau vēstīts, ka Rīgas 1.slimnīcas apkopotā statistika liecina, ka pagājušajā gadā, kas bija pirmais pēc slimnīcas reorganizācijas, 24 130 pacientu apmeklējuši ārstu ambulatori, veikti 66 807 diagnosticējoši izmeklējumi, 118 348 laboratoriski izmeklējumi. Pērn 1.slimnīcas dienas stacionārā ārstējušies 10 904 pacienti, operāciju blokā veiktas 7940 operācijas, bet sociālajā nodaļā bijuši 1097 pacienti.

Savukārt 2014.gadā, pēc Rīgas 1.slimnīcas prognozēm, varētu sasniegt 70 tūkstošus ambulatoro pacientu, veikt 128 tūkstošus diagnostikas procedūru, dienas stacionārā spēt pieņemt 16 tūkstošus pacientu, veikt 12 tūkstošus operāciju.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais