Ušakovs: karuseļi visur izskatās vienādi un iederas arī līdzās vēsturiskiem objektiem

© f64

Karuseļi dažādās pilsētās visur izskatās vienādi un iederas arī līdzās vēsturiskiem objektiem. Rīgā, Esplanādē, uzstādītais atrakciju parks bijis pietiekami pieprasīts - svētdien to apmeklējuši vairāk nekā septiņi tūkstoši cilvēku, otrdienas rītā sarunā "Radio 101" sacīja Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs").

Viņš teica, ka pilsētas centrs šādām izklaidēm ir piemērots, jo ļauj cilvēkiem uz karuseļiem nokļūt, izmantojot tikai vienu transporta veidu. Savukārt, runājot par karuseļu atrašanos līdzās pareizticīgo baznīcai un Raiņa piemineklim, Ušakovs uzsvēra, ka "vizināties ar ratu nav nekāds grēks no pareizticīgo viedokļa", savukārt skatu uz Raiņa pieminekli un citiem parka objektiem tomēr iespēju robežās atbrīvošot, daļu atrakciju pārceļot nedaudz nostāk.

"Es varu pateikt - karuseļi pēc definīcijas izskatās kā kičs, nekur nevar būt karuseļi jūgendstilā. Daudzās pilsētās karuseļi izskatās viens pret vienu pie baznīcām, pie pilīm, pie citām vēsturiskām vietām - tas ir normāli, jo tomēr pilsētas centrs - tie nav kapi. Cilvēki grib arī izklaidēties pilsētas centrā," par atrakciju parka tēlu pauda Rīgas mērs, piebilstot - ja karuseļu apmeklētība saglabāsies tikpat augsta, tas būšot veiksmes stāsts.

Jau vēstīts, ka kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība") asi iestājusies pret Esplanādē uzstādīto atrakciju parku, nosaucot to par balagānu pilsētas vēsturiskajā centrā. Pret karuseļu uzstādīšanu iebildusi arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI), taču pašvaldība to neesot ņēmusi vērā.

VKPAI vēstulē Rīgas domei paudusi, ka neatbalsta atrakciju kompleksa darbošanos tiešā baznīcas un kultūras celtņu tuvumā. Spriežot pēc jau uzstādītajām konstrukcijām, to vizuālais un koloristiskais noformējums esot bezgaumīgs, norādījusi VKPAI un aicinājusi pašvaldību parūpēties par atrakciju parka izvietošanu ārpus Rīgas vēsturiskā centra.

Vizuālās apskates laikā inspekcija fiksējusi, ka elektrības vadi un kabeļi izvilkti arī koku zaros, ir atsevišķas vietas, kuras varētu būt bojātas pēc atrakciju ekspluatēšanas, piemēram, viena no atjaunotajām strūklakām, atsevišķi furgoni novietoti parka zāliena daļā, dažās vietās bojātas zālienu granīta apmales.

Ziņots arī, ka atbilstoši pašvaldības saskaņojumam no 2. līdz 24.aprīlim Rīgas centrā Esplanādē darbosies atrakciju parks, ieskaitot panorāmas ratu, kas kopš decembra atradās Līvu laukumā. Neesot izslēgts, ka uzņēmums "Game service group" šo līgumu varētu lūgt pagarināt, iepriekš sacīja Rīgas izpilddirektora pārstāvis Uģis Vidauskis.

Svarīgākais