Tiks nojauktas ēkas Rīgā, Maskavas ielā

Rīgas dome (RD) otrdien atbalstīja ēku Rīgā, Maskavas ielā 9, nojaukšanu, aģentūra BNS uzzināja domes sēdē.

Saskaņā ar dokumentiem pašvaldībai piederošās ēkas - noliktavas un pirts ēkas - Maskavas ielā atrodas bīstamā avārijas stāvoklī, kura dēļ var būt apdraudēta cilvēku dzīvība. Tiek rekomendēts kompleksā ietilpstošās būves demontēt, jo esošās konstrukcijas nav izmantojamas, atjaunojot ēkas.

Tehniskās apsekošanas atzinumā klāstīts, ka ēku kompleksu veido četru stāvu ķieģeļu mūra pirts ēkas ar viena stāva piebūvēm gar Maskavas ielu un pagalmā, kā arī divu stāvu ķieģeļu mūra noliktava un viena stāva noliktava. Ēku sīks tehniskais apsekojums tika veikts 2005.gadā, un jau tolaik ēku tehniskais stāvoklis tika novērtēts kā pirmsavārijas, rekomendējot tās nojaukt.

Šā gada 25.februārī ēku komplekss tika atkārtoti apsekots un konstatēts, ka šajā laikā ēkas kļuvušas vēl nestabilākas, ar bīstamību par telpiskās noturības zudumu, īpaši kompleksa centrā atrodošās noliktavas ēkā, teikts atzinumā, uzsverot, ka kompleksa ēku tehniskais stāvoklis, salīdzinot ar 2005.gadu, kļuvis daudz bīstamāks. Tostarp zudušas jumta iesegumu un nesošo konstrukciju atliekas, tām satrupējot un iegāžoties ēku telpā, vairākas plaisas pie nesošo ārsienu ailām izraisījušas lokālus ķieģeļu mūra nobrukumus kopā ar ailu pārsedzēm, kā arī mitruma ietekmē turpinās visu nesošo mūra konstrukciju erozija un mūra lokāli izdrupumi.

"Ēku kompleksa celtnes atrodas bīstamā avārijas stāvoklī, tās apdraud trešo personu dzīvību un, ņemot vērā ēku atrašanos vietu, - arī sabiedrisko drošību," norādīts atzinumā, rekomendējot ēkas demontēt.

RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs domes sēdē informēja, ka zemesgabala īpašniece ir apliecinājusi, ka pašvaldībai piederošās ēkas nojaukšana par RD līdzekļiem ir vienīgais iespējamais variants. Viņš atzina, ka tas rada precedentu citiem graustiem, taču uzsvēra, ka galvenais šajā situācijā ir ēkais tehniskais stāvoklis. "Ja kaut kas notiek, atbildīga ir Rīgas pašvaldība," sacīja Burovs un piebilda, ka ēka ir sliktā stāvoklī un tajā atrodas nepiederošas personas. Arī kriminogēnā vide ēkas Maskavas ielas 9 rajonā ir nelabvēlīga.

"Citu variantu nav," uzsvēra RD Īpašuma departamenta vadītājs. Pēc viņa teiktā, situācija ar graustiem galvaspilsētā kopumā nav normāla, un tās uzlabošanai nepieciešama gan aktīva pašvaldības darbība, gan arī izmaiņas likumos. Vienlaikus Burovs pastāstīja, ka līdzīgu gadījumu, kur Rīgas pašvaldībai piederoši grausti atrodas uz privāta zemesagabala, nav daudz, un cerams, tajos tiks panākti citi risinājumi. Tiek gatavoti gan vairāki lēmumprojekti par privātīpašniekiem piederošo graustu piespiedu sakārtošanu, viņš piebilda.

Burovs arī minēja, ka pēc konkursa ēku Maskavas ielā nojaukšanas izmaksas varētu samazināties par 10-15%.

Domes sabiedrisko attiecību speciālists Viktors Daugmalis iepriekš norādīja, ka saskaņā ar Rīgas Austrumu izpilddirekcijas apkopoto informāciju būves ir uzskatāmas par objektu, kas pasliktina kriminogēno situāciju rajonā. "Izpilddirekcijā, Valsts policijā un pašvaldības policijā regulāri tiek saņemtas iedzīvotāju sūdzības par nepiederošo personu - narkomānu, bezpajumtnieku un citu - uzturēšanos ēkās, tās tiek izmantotas kā noziedzīgu nodarījumu veikšanas vieta," viņš klāstīja.

Zemesgabali, uz kuriem atrodas ēku komplekss, pieder privātpersonai, tāpēc jautājuma risināšana par ēku nojaukšanu ilgstoši tika apgrūtināta, piebilda domes pārstāvis.

Plānots, ka būvju nojaukšanas izdevumi nepārsniegs 70 tūkstošus latu. Līdzekļus paredzēts piešķirt no izdevumiem neparedzētiem gadījumiem.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais