Rīgas pašvaldība piesaka karu suņu kakām

© Arnolds Rāzna

Rīgā lielāku uzmanību turpmāk pievērsīs suņu īpašnieku nolaidībai, nesakopjot dzīvnieku dabisko vajadzību kārtošanas vietas.

Tas nolemts apspriedē, kurā piedalījās Rīgas domes (RD) Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs, Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš, Rīgas pašvaldības policijas pārstāvji un Rīgas izpilddirekciju administratīvo inspekciju vadītāji, aģentūru BNS informēja RD pārstāvis Viktors Daugmalis.

Pašvaldības policijas un administratīvo inspekciju darbiniekiem uzdots stingri sekot teritorijas uzturēšanai un apsaimniekošanai, bet Mājokļu un vides departamentam – izvietot pilsētas apstādījumos, pie bērnu rotaļu un sporta laukumiem informatīvos stendus, kā arī izplatīt iedzīvotājiem bukletus, kuros tiktu skaidroti suņu īpašnieku pienākumi un sodi par iespējamajiem pārkāpumiem. Pašvaldības policijai jāizvērtē nepieciešamība papildināt Rīgas domes saistošos noteikumus šajā jomā.

Saskaņā ar Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumiem komercsabiedrības atbilstoši noslēgtajam līgumam, dzīvokļu īpašnieku sabiedrības, namīpašumu, zemesgabalu un citu teritoriju īpašnieki, valdītāji, pārvaldnieki pilnvarnieki, lietotāji nomnieki nodrošina nekustamā īpašuma teritorijas sakopšanu, apstādījumu uzturēšanu, nepieļaujot būvgružu un atkritumu uzkrāšanos. Šajā gadījumā, lai it īpaši pēc ziemas perioda pilsētas teritorijas izskats būtu atbilstošs no higiēnas un ētikas viedokļa, ir jāpievērš pastiprināta uzmanība teritorijas sakopšanas noteikumu izpildei. Šo noteikumu izpildi kontrolēs 18 inspektori no Rīgas izpilddirekciju administratīvajām inspekcijām.

Sanāksmē pārrunāta arī nepieciešamā rīcība suņu reģistra ieviešanai, suņu pastaigu infrastruktūras - laukumu, mēslu savākšanas maisiņu un urnu - izvietošanai, sadarbojoties ar nevalstiskajām organizācijām.

Ministru kabineta noteikumi par labturības prasībām mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai paredz, ka dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir pienākums apdzīvotu vietu teritorijā savākt sava mājas dzīvnieka ekskrementus. Tomēr praksē pierādās, ka dzīvnieku turētāji šos noteikumus bieži neievēro. Noteikumu prasību izpildi kontrolē Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori un vietējās pašvaldības.

Rīgas pašvaldības policija pērn sastādījusi 175 administratīvā pārkāpuma protokolus par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu, taču policija suņu un to saimnieku kontrolei papildu resursus pašlaik atvēlēt nevar.

Arī Rīgas iedzīvotāji tiek aicināti aktīvi iestāties par tīrību pilsētā.