Bemhenu no amata neatstādina, bet par 30% samazina algu

Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu otrdien akcionāru sapulcē nolēma neatstādināt no amata, taču viņam līdz gada beigām par 30% samazināta alga, žurnālistiem pavēstīja Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Informējot par otrdienas akcionāru sapulci, Ušakovs norādīja, ka galvenais jautājums bija par prettiesiski izmaksātām kompensācijām bijušajiem RS valdes locekļiem. Izvērtējot amatpersonu atbildību, iekšējā auditā secināts, ka divi no atbildīgajiem darbiniekiem uzņēmumā vairs nestrādā - darba attiecības ar viņiem pārtrauktas RS optimizācijas laikā. Trim darbiniekiem tiks izteikts rājiens, bet vēl diviem darbiniekiem uz četriem mēnešiem tiks samazināts atalgojums.

Ušakova preses sekretāre Anna Kononova aģentūru BNS informēja, ka Bemhena alga tiks samazināta no 2826 latiem līdz 1978 latiem.

Viņa norādīja, ka iekšējā auditā par prettiesisko kompensāciju izmaksu kā atbildīgie darbinieki par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu un neizmantoto atvaļinājumu kompensēšanu, kā arī saistībā ar kļūdām darba samaksas aprēķinos minēti bijušais RS valdes loceklis Igors Žagars, administratīvo resursu pārvaldības direktore Elīna Epalte–Drulle, RS galvenā grāmatvede Regīna Ārensburga–Rancāne, kā arī grāmatvede Alla Rozenburga un Personāla pārvaldības daļas vadītāja Elīna Jaundžeikare.

Žagaram, Ārensburgai-Rancānei un Jaundžeikarei tiks piemērots disciplinārsods – rājiens, savukārt Epaltei-Drullei un Rozenburgai tiks samazināta kopējā atlīdzība, četrus mēnešus neizmaksājot darba samaksas mainīgo daļu.

Savukārt ar bijušo RS valdes locekli Imantu Rezenbergu un personāla direktori Ligiju Bražu darba tiesiskās attiecības jau ir izbeigtas.

Ne vēlāk kā līdz šā gada decembrim paredzēts veikt atkārtotu pārbaudi par valdes locekļu veikto uzraudzību par RS lietas kārtošanu atbilstoši ārējiem normatīvajiem aktiem, dalībnieku sapulces lēmumiem un iekšējiem normatīvajiem aktiem. Pēc tam tiks pieņemts lēmums par turpmāko RS valdes locekļu, valdes priekšsēdētāja atrašanos amatā, paskaidroja Kononova.

Paskaidrojot, kāpēc Bemhens saglabājis amatu, Rīgas mērs vērsa uzmanību uz to - lai arī Rīgas domes opozīcijas partiju pārstāvji rosina Bemhenu atlaist no darba, arodbiedrība viņam izteikusi atbalstu. Tāpat svarīga ir Bemhenam doto uzdevumu izpilde un līdzšinējā veiksmīgā sadarbība ar RS vadītāju, piemēram, optimizējot RS izmaksas un stiprinot sociālās funkcijas. "30% algas samazinājums ir adekvāts sods," teica Ušakovs. Bemhenam arī gada beigās būs jāsniedz pārskats par mēra doto uzdevumu izpildi.

Bemhens žurnālistiem akcionāru lēmumu komentēja izvairīgi un sacīja, ka "par katrām kļūdām kaut kādā veidā ir jāmaksā". Viņš savas kļūdas atzina daļēji, norādot, ka vēl jāiepazīstas ar pilnu materiālu par pārbaudi RS. Bemhens uzsvēra, ka konkrētu viņa atbildību nodalīt ir grūti. "Valdes priekšsēdētājs ir atbildīgs par visu," secināja Bemhens.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka RS akcionāri otrdien skatīja slēdzienu par auditu RS, kurā vērtēta kompensāciju izmaksa RS valdei. Iepriekš Ušakovs termiņu slēdziena sagatavošanai par auditu pagarināja no 4.marta līdz otrdienai.

21.februārī uz laiku no amata pienākumu pildīšanas tika atstādināts Bemhens, lai izvērtētu RS vadības atbildību par prettiesiski izmaksātām kompensācijām trim bijušajiem RS valdes locekļiem, kuriem kopumā tika izmaksāts 51 tūkstotis latu. Vēlāk visi trīs bijušie RS valdes locekļi gan saņemtās kompensācijas atmaksāja atpakaļ.

Pēc "Lursoft" informācijas, Bemhens ir RS vadītājs kopš 2003.gada februāra, un šā gada janvārī Bemhens RS valdes priekšsēdētāja amatā tika apstiprināts uz vēl vienu termiņu.

"Rīgas satiksme" nodrošina Rīgā pasažieru pārvadājumus ar autobusiem, tramvajiem un trolejbusiem. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.

Svarīgākais