Ameriks uzdod divu mēnešu laikā sagatavot sarakstu ar visiem Rīgas graustiem

Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks uzdevis pilsētas izpilddirekciju vadītājiem divu mēnešu laikā sagatavot sarakstu ar visiem Rīgas graustiem, aģentūrai BNS pavēstīja Amerika preses sekretāre Liene Pētersone.

Viņa informēja - lai novērstu iespējamo sabiedriskās drošības apdraudējumu un veicinātu tukšo, pilsētas ainavu bojājošo objektu sakārtošanu, Ameriks uzdevis pilsētas izpilddirekciju vadītājiem sagatavot sarakstu ar visiem pilsētas administratīvajā teritorijā esošajiem vidi degradējošajiem objektiem – ēkām, būvēm un jaunbūvēm, kuras netiek izmantotas, ir pamestas un kuru uzturēšanā sistemātiski tiek pieļauti pašvaldības noteikumu pārkāpumi, un kuru tehniskais stāvoklis potenciāli var apdraudēt sabiedrisko drošību.

Atbilstoši rīkojumam izpilddirekciju vadītājiem līdz 10.aprīlim domes Īpašuma departamentā jāiesniedz precīza informācija par katru pilsētā esošo graustu, tā piederību, statusu, līdz šim veiktajām pašvaldības darbībām - atzinumiem, brīdinājumiem, sodiem un citām - īpašumu sakārtošanā un vēlamo rīcību ar tiem.

Savukārt Īpašuma departamentam kopā ar Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvjiem līdz 5.jūnijam uzdots apkopot izpilddirekciju iesniegto informāciju un sadarbībā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju sagatavot pārskatu un priekšlikumus par pašvaldības turpmāko rīcību šo īpašumu sakārtošanā, norādīja Pētersone.

Ameriks paskaidroja - ja Rīga tiek pozicionēta kā sakārtota, tūristam droša un interesants ceļojuma galamērķis, ir jādara viss iespējamais, lai galvaspilsētā tieši tāda arī būtu. "Pašlaik pilsētā vēl joprojām ir samērā daudz nesakārtotu, vizuāli nepievilcīgu nekustamā īpašuma objektu - graustu, kas degradē Rīgas pilsētvidi. Arī šīs ēkas veido pilsētas vizītkarti, taču diemžēl ne tādu, kādu mēs to vēlētos redzēt," viņš atzina, uzsverot, ka cīņā pret graustiem pilsētā nepieciešama sistemātiska pieeja.

Pēc Amerika teiktā, RD arī turpmāk nekavējoties rīkosies gadījumos, ja ugunsgrēku vai citu tehnisku negadījumu dēļ kāds no graustiem Rīgā sāks apdraudēt sabiedrisko drošību, tomēr pašvaldībā jāizstrādā arī plāns ilgtermiņa politikai, lai atbrīvotu pilsētu no graustiem un vizuāli nepievilcīgiem īpašumu objektiem kopumā.

Saskaņā ar RD Īpašuma departamenta sniegto informāciju pērnā gada novembrī Rīgā bija 190 graustu, no tiem 150 ir valsts, fizisku un juridisku personu īpašumi, bet 40 - pašvaldības pārraudzībā esoši nami.

Latvijā

Trešdien, 16. oktobrī, Valsts robežsardzes amatpersonas novērsušas 36 cilvēku mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas – Baltkrievijas valsts robežu, kopumā šogad no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 4856 cilvēki, informē Valsts robežsardzē.

Svarīgākais