Sola, ka janvāra apkures rēķini samazināsies

Norēķinoties par pērnā gada decembrī patērēto siltumenerģiju, Rīgas iedzīvotāji ir šokā – rēķina summa pieaugusi pat par pārdesmit latiem. Vidēji rīdziniekiem jāmaksā par 45 procentiem vairāk, nra.lv apstiprina Rīgas domē. Taču atbildīgās iestādes prognozē, ka janvārī par apkuri būšot jāmaksā mazāk.

Rīgas domes (RD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Anna Kononova skaidro, ka rēķinu pieaugums saistāms ar diviem faktoriem – dabasgāzes cenu kāpumu par 48%, salīdzinot ar 2009. gada decembri (tādēļ siltuma tarifi pieauguši par 25%), un āra gaisa temperatūras pazemināšanos par 3,8 grādiem.

Ja 2009. gada decembrī siltumenerģijas tarifs bija 29,24 Ls/MWh (bez PVN), pie dabasgāzes tirdzniecības cenas 115 Ls/tūkst.nm3, tad 2010. gada novembrī un decembrī norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju piemērots tarifs 36,73 Ls/MWh (bez PVN) kas atbilst dabasgāzes tirdzniecības cenai 170 Ls/tūkst.nm3.

Savukārt Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas (LSUA) valdes loceklis Andris Akermanis skaidro, ka pašlaik tarifi ir vidēji par 5-7% mazāki, nekā 2009./2010. gada apkures sezonas beigās, taču tarifi un to izmaiņas Latvijas pilsētās ir atšķirīgā līmenī. Viņš klāstīja, ka siltumenerģijas tarifi samazinājās jau pagājušā gada decembrī un arī šā gada sākumā, jo samazinās gāzes cena. Siltumenerģijas tarifā aptuveni 75% veido tieši izmaksas par gāzi.

Latvijas Gāzes sabiedrisko attiecību speciālists Vinsents Makaris skaidro, ka janvārī tarifi ir samazinājušies par 6%, kas nozīmē, ka februārī iedzīvotāji varētu saņemt mazākus rēķinus nekā par decembri. Dabasgāzes cena pagājušajā gadā ir bijusi ļoti laba salīdzinoši ar aizpagājušo gadu, jo tā samazinājās. Dabasgāzes cenas pieaugums vai samazinājums ir saistīts ar naftas produktu cenām un valūtu svārstībām.

Pašlaik vērojamas vairāk pozitīvas tendences nekā negatīvas, jo janvāra tarifs ir samazinājies saistībā ar dabas gāzes cenu, arī laiks ir kļuvis siltāks, vidējā gaisa temperatūra ir – 1,8 grādi, norāda Rīgas Siltuma preses sekretāre Linda Rence.

Taču, lai gan dabasgāzes cena pagaidām turpina samazināties, pievienotās vērtības nodokļa izmaiņu dēļ no 2011. gada fiziskām personām siltumenerģijas piegādes tarifs palielināsies par 0,3% un būs LVL/MWh 37,48 (t.sk.PVN), savukārt juridiskām personām samazināsies par 0,7% un būs LVL/MWh 40,82 (t.sk.PVN).

Rīgas Siltums uzsver, ka iedzīvotājiem rēķinus būtiski ietekmē katras mājas norobežojošo konstrukciju siltumtehniskie rādītāji – mājas, jumta, bēniņu, pagrabtelpu siltinājums, logu un durvju stāvoklis, kā arī moderno individuālo siltummezglu pēc apsaimniekotāju pieprasījuma ieregulētais režīms.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais