Rīgas un Maskavas mēri pauž vēlmi pēc pragmatiskām attiecībām

Rīgas mērs Nils Ušakovs un Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins, otrdien Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera vizītes laikā tiekoties Krievijas galvaspilsētā, pauda vēlmi veidot pragmatiskas attiecības starp abu valstu galvaspilsētām.

"Es atbalstu jūsu virzību uz lielāku pragmatismu," teica Sobjaņins, tiekoties ar Ušakovu Maskavas mērijas Sarkanajā zālē.

Viņš uzsvēra, ka savstarpējās attiecības nedrīkst pārvērsties politiskajā tūrismā. "Mēs sākam dinamisku sadarbību, un, nezaudējot tos apgriezienus, kas jau bija starp Maskavu un Rīgu, nezaudējot to impulsu, mums jāpāriet daudz efektīvākā sadarbības līmenī," norādīja Maskavas mērs.

Sobjaņins atgādināja, ka 2011.gadā beigsies abu galvaspilsētu noslēgtais sadarbības līgums, un pauda cerību, ka nākamā gada laikā Maskava un Rīga izstrādās kopīgus projektus un noslēgs jaunas vienošanās.

Maskavas mērs piebilda, ka sadarbība jāattīsta ne tikai ekonomikā, bet arī humanitārajās un eksaktajās jomās. Īpašu uzmanību Maskava joprojām pievērsīs sadarbībai ar tautiešiem ārzemēs, teica Sobjaņins.

"Esam ieinteresēti strādāt ar tautiešiem. Tā ir svarīga mūsu darba sastāvdaļa," atzina Krievijas galvaspilsētas mērs.

Savukārt Ušakovs uzsvēra, ka viena no Rīgas galvenajām prioritātēm ir sadarbība ar Krieviju un Maskavu.

"Mēs no cilvēciskās puses esam ieinteresēti mūsu attiecību nostiprināšanā reģionu līmenī," sacīja Rīgas mērs.

Ušakovs piebilda, ka, viņaprāt, Rīgas un Maskavas attiecībām jābūt sistemātiskām. Viņš atgādināja, ka drīz Maskavā tiks atklāta Rīgas pārstāvniecība, kur tiks sniegtas arī konsultācijas uzņēmējiem.

Pirms maijā plānotajām Maskavas dienām Rīgā ir jāpievērš lielāka uzmanība ekonomiskajai sadarbībai, minēja Ušakovs.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai BNS pavēstīja, ka Ušakovs aicināja Sobjaniņu apmeklēt Rīgu un, iespējams, šī vizīte notiks Maskavas dienu ietvaros nākamā gada maijā.

RD arī norādīja, ka kopš abu galvaspilsētu vadības tikšanās pirms gada ekonomiskās sadarbības rādītāji ir būtiski uzlabojušies. Šā gada 10 mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, preču apgrozījumus starp Latviju un Krieviju pieaudzis par 22,1%, bet preču eksports no Latvijas palielinājies par 39,4%.

Pašlaik Krievijā vizītē uzturas Latvijas prezidents Valdis Zatlers, kuru pavada amatpersonu un uzņēmēju delegācija.

Vizīte sākās svētdien. Pirmdien Zatlers tikās ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu un premjerministru Vladimiru Putinu.

Svarīgākais