Rīgas Jaunajos ebreju kapos apzīmētie kapu pieminekļi jau gandrīz notīrīti

Rīgā Jaunajos ebreju kapos apzīmētie pieminekļi ceturtdien pusdienas laikā jau teju notīrīti, un līdz dienas beigām šis darbs būs paveikts, aģentūrai BNS pastāstīja Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamenta Kapsētu pārvaldes priekšnieka vietnieks Igors Svincickis.

Lai arī sākotnēji šo darbu bijis paredzēts paveikt divu dienu laikā, ar speciālu grafīti noņemšanas līdzekli tas izdodas gana ātri. Kapu sakopšanā kopš rīta iesaistīti 15 cilvēki.

Speciālo līdzekli un darba cimdus pārvaldei bez maksas esot piegādājusi kāda firma, kuras nosaukumu Svincickis nosaukt nevarēja. Taču līdz ar to pašvaldībai kapu sakopšana izdevumus nav radījusi.

Jau vēstīts, ka Rīgā trešdienas naktī apgānīti Jaunie ebreju kapi, kas atrodas Lizuma ielā 4. Līdz šim nenoskaidrotas personas apgānījušas 89 kapu pieminekļus, ar baltu krāsu uz tiem uzzīmējot kāškrustus.

Asu nosodījumu notikušajam jau pauduši gan Valsts prezidents un premjers, gan arī Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs"), apliecinot, ka pašvaldība gādās par to, lai visi nodarītie postījumi tiktu novērsti un kapi sakārtoti. Turklāt Rīgas pašvaldības policijai uzdots pastiprināt patrulēšanu, lai šādi vandalisma akti turpmāk netiktu pieļauti.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (LPP/LC) pauda stingru nosodījumu par notikušo un izteica līdzjūtību kapos apglabāto cilvēku piederīgajiem.

Valsts policija turpina izmeklēšanu saistībā ar kapu pieminekļu apzīmēšanu ar kāškrustiem Rīgas Jaunajos ebreju kapos, bet ceturtdien par to nav publiskojamu jaunumu.

Policija par kapos notikušo sākusi kriminālprocesu pēc diviem Krimināllikuma pantiem - par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu un kapa un līķa apgānīšanu.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais