Bebra māja izjaukta, plūdi novērsti

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

"Visbeidzot blīvo aizdambējumu pieveicām ar urbi garā trosē, kas vairākas reizes izgāja visam cauri, tādējādi atbrīvojot cauruli no gružiem," stāsta Ceļu pārvaldes pārstāvis Andrejs. Tajā bija viss iespējamais – dēļi, zari, riepas, koki, trepes un citas lietas.

"Arī dzīvs bebrs, kurš izlīda pa caurteci un aizpeldēja mums gar degungalu," atklāj Andrejs. Viņš uzskata, ka dzīvnieks ir bijis galvenais grēkāzis, kurš caurtecē sev izveidoja mitekli no jau sākotnēji iestrēgušiem zariem, tomēr pārējo bebrs savilcis, lai uzpluūdinātu Mārupīti ar mērķi tikt klāt kokiem, kurus nograuzt. "Protams, arī caurtece pati nav uzbūvēta pareizi, jo viens caurules gals ir tik plats, ka tajā visā augumā var ieiet cilvēks, turpretī otrs gals ir šaurāks. Kādēļ caurtece tā izveidota, nav ne jausmas," saka Andrejs.

Situāciju, kad svētdien Mārupītes caurtekas aizsprostojuma dēļ, kas šķērso Uzvaras bulvāri Pārdaugavā, applūda Arkādijas parks un citas teritorijas, izdevās labot tikai pirmdienas vakarā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Pašvaldības policijas, Krasta apsardzes un Ceļu pārvaldes darbinieki ar kopīgiem spēkiem atbrīvoja no dažādiem gružiem aptuveni 45 metrus garo caurteci. Sākumā caurules aizsprostojumu centās atbrīvot ar ūdenslīdēju palīdzību, tomēr tas bija bīstami viņu dzīvībām.

Rīgā pie Mārupītes caurteces a/s Ceļu pārvalde vakar dežurēja visu dienu un nakti, lai atkārtotu plūdu gadījumā varētu operatīvi rīkoties. Lai novērstu plūdus turpmāk, pa cauruli izvilkta trose, nostiprinot abus tās galus. "Tas ir kā drošības līdzeklis gadījumam, ja caurule atkal aizdambēsies. Mēs varēsim trosi valkāt uz priekšu un atpakaļ, kamēr atbrīvosim aizsprostu," norāda Andrejs no Ceļu pārvaldes. Lai turpmāk caurtecē neizveidotos aizdambējums, vakar Ceļu pārvalde pirms caurules uzstādīja režģi, kurā vārēs krāties iespējamie gruži. "To nāksies regulāri tīrīt, un tādēļ arī salabojām un novietojām augstāk dzelzs konstrukciju, pie kuras piestiprināts režģis. Tas būs jāuzvelk uz konstrukcijas, lai notecētu ūdens un cilvēks varētu savākt visus gružus," skaidro Andrejs.

Neatkarīgā vakar novēroja, ka ūdens no plūdiem palicis vēl laukumā pie Uzvaras pieminekļa. Arī Arkādijas parkā bija vēl vairākas lāmas, kuras pilnas ar pīlēm, ūdens līmenis Mārupītē, kas tek caur parku, bija ļoti augsts. .

No applūdušajām teritorijām upē nonāca dažādi dēļi, zari un citi atkritumi, izveidojot aizsprostu pie sporta stadiona Lokomotīve, tādēļ ūdens līmenis upē vēl vakar bija ļoti augsts. Ceļu pārvaldes darbinieki aizsprostu vakar dienas laikā centās nojaukt un visus gružus savākt. Savukārt no Māras dīķa vakar sūknēja ūdeni, lai līmeni uzturētu normas robežās.

"Apsekotas arī tramvaja sliedes, tomēr bojājumus nekonstatēja un transports kursē pēc grafika," stāsta Rīgas satiksmes preses sekretārs Viktors Zaķis.

Rīgas mēra Nila Ušakova preses sekretāre Anna Kononova norādīja, ka Rīgas domes priekšsēdētājs uzdevis atbildīgajām pašvaldības iestādēm apsekot potenciāli bīstamās vietas Rīgā, kur varētu notikt ārkārtas situācijas kā Pārdaugavas plūdu gadījumā.

Svarīgākais