"Betsafe" prognoze: Vai GKR paturēs Rīgas atslēgas?

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Partijas jau paziņojušas galvenos cīnītājus par Rīgas mēra krēslu, un izcelt vienu favorītu šobrīd ir gandrīz neiespējami, norāda “Betsafe” bukmeikeri. Tomēr nelielas priekšrocības pār konkurentiem ir “Attīstībai/Par!” kandidātam Mārtiņam Staķim, taču tālu neatpaliek arī iepriekšējais Rīgas mērs Oļegs Burovs no “Gods kalpot Rīgai!”, uzsver bukmeikeri.

Diezgan droši var prognozēt, ka Rīgā vara mainīsies - opozīcijā nonāks “Saskaņa”, kuru pēdējo gadu plosījuši korupcijas skandāli un kuras sašķelšanās dēļ arī nonākts līdz ārkārtas vēlēšanām. Galvenā “Saskaņas” problēma ir tā, ka partijai vairs nav sabiedroto. Ilggadējā draudzība ar “Gods kalpot Rīgai!” izjukusi, turklāt GKR saraksta līderis un pēdējais Rīgas mērs Oļegs Burovs kļuvis par “Saskaņas” lielāko publisko ienaidnieku.

Tas nozīmē: ja vien domē neiekļūs Latvijas Krievu savienība, “Saskaņas” deputāti būs lemti strādāt opozīcijā. Turklāt arī izvēlētais saraksta līderis Konstantīns Čekušins nav pietiekami atpazīstams, lai mobilizētu Rīgas vēlētājus. Līdz ar to paredzams, ka nākamo Rīgas varas koalīciju veidos tā sauktās latviskās partijas, par ko liecina arī pirmie partiju reitingi Rīgā.

Tā kā pēc “Saskaņas” labākais reitings galvaspilsētā šobrīd ir “Attīstībai/Par!”, nedaudz labākas izredzes nekā citiem vadīt pilsētu ir partiju apvienības saraksta līderim Mārtiņam Staķim - 25%. Tomēr paredzams, ka Rīgas domē izveidosies līdzīga situācija tai, ko piedzīvojām pēc iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, proti, vairāki vienlīdzīgi spēlētāji centīsies pārējos pārliecināt atbalstīt savu mēra kandidātu. Šajos rēķinos nozīme būs arī tam, cik liela partijai ir ietekme valdībā, jo pārējie nevēlēsies atdot konkurentam pārāk lielu varu, uzsver “Betsafe”.

Tāpēc maz ticams, ka “Vienotībai” izdosies vadīt gan valdību, gan Rīgu. Līdz ar to Vilnis Ķirsis, visticamāk, var cerēt vien uz vicemēra krēslu. Nacionālās apvienības kandidātam Eināram Cilinskim bukmeikeru vērtējumā pietrūkst ambīciju un harizmas, savukārt valdības partneru piesardzība pret Jauno konservatīvo partiju nozīmē, ka Jura Juraša kandidatūru mēra amatam partijas būtu gatavas atbalstīt vien tad, ja JKP gūs pārliecinoši labākus rezultātus vēlēšanās nekā konkurenti, uzskata “Betsafe”.

Tas nozīmē, ka, līdzīgi kā premjers Krišjānis Kariņš valdībā, par kompromisa figūru Rīgas domes koalīcijas sarunās var kļūt “Gods kalpot Rīgai!” pārstāvis Oļegs Burovs, kurš pēdējos mēnešus izmantojis, lai tuvinātu attiecības ar latviskajām partijām. Tā kā GKR Saeimā nav pārstāvēta, Burova kandidatūra būtu arī izeja no strīdiem par to, kā līdzsvarot citu partiju spēka pozīcijas kopumā. Liela nozīmē gan būs tam, kurus tieši deputātus no partiju sarakstiem vēlētāji domē ievēlēs, uzsver “Betsafe”.

Kurš būs nākamais Rīgas mērs?

Mārtiņš Staķis 25%

Oļegs Burovs 20%

Konstantīns Čekušins 15%

Juris Jurašs 15%

Einārs Cilinskis 15%

Vilnis Ķirsis 10%



Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.